Avenc de Mas Traval

Avenc de 43 m. de fondària a Begues.

La boca es troba en una antiga excavació de “sal de llop” on comença el primer pou de 21 metres de desnivell. Al seu fons, i a poc més d'1 metre de la seva base, una finestra dóna pas a una segona vertical, de cúpula cega i de 16 metres de desnivell. Tot seguit, per un pouet de 7 metres i de forma acampanada s'arriba al punt de màxima fondària.
L'origen de l'avenc sembla degut a la unió de tres concavitats independents que es van desenvolupar fins a la seva unió i dues més, de menor importància. Encara hi cap la possibilitat d'una concavitat teòrica que correspondria a la zona de la petita trinxera d'entrada i que hauria estat desmantel·lada per l'erosió remuntant de la capçalera del fondo de la Troneda.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Begues
 • Comarca: Baix Llobregat
 • Unitat: Garraf, el
 • Recorregut: 60 metres
 • Desnivell: 43 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació

Carregant mapa...


En el llom que separa les dues rieres que formen la capçalera del fondo de la Troneda. Per sota del camí que de can Puigmoltó va cap al Coll Sostrell.
 

Història

Descobert cap a mitjans de la dècada dels anys 1910 durant l'explotació d'una petita pedrera de “sal de llop”. El seu propietari, en Joan Mas, havia davallat el primer pou. La primera exploració completa la va portar a terme el 14 d'agost del 1923 en Rafael Amat i Carreras i els seus companys que li van atorgar una fondària de 58 metres.
L'any 1947, un grup del Club Muntanyenc Barcelonès (que l'any següent fundarien el GES), l'exploren pensant que era una cavitat inèdita i l'anomenen Avenc de la Troneda, poc després se'n van adonar de l'errada.

Topogràfics

topo 0: Avenc de Mas Traval

Fotos

foto 0: Avenc de Mas Traval
foto 1: Avenc de Mas Traval
foto 2: Avenc de Mas Traval
foto 3: Avenc de Mas Traval
foto 4: Avenc de Mas Traval
foto 5: Avenc de Mas Traval

Bibliografia

 1. Amat i Carreras, R. (1924).- “Sota el massís de Garraf. Campanya de l'any 1923” Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya 35 (351): 109-136. CEC. Barcelona.
 2. Borràs, J. (1974).- Catálogo espeleológico del macizo de Garraf. Vol. III . 207 pp. Barcelona.
 3. Ferrer, V. (2006).- Avencs de Garraf i d'Ordal. 152 pp. + llibret fitxes i topografies. Edició de l'autor. Barcelona.
 4. Montoriol, J. (1964).- “Estudio de las formas cársticas hipogeas desarrolladas en los bordes del Polje de Begues (Macizo de Garraf, Barcelona)” Speleon Tomo XV (1-4): 3-38. Universidad de Oviedo.

Copyright © Espeleoworld 2023.