Espeleo World

Avenc de les Piques

Bonic avenc de 14 m. de fondària a la Serra de l'Obac


Per una boca de regulars dimensions (3 x 2 m. aprox.) es penetra en un pouet de 5 metres de profunditat a la base del qual s'inicia una galeria d'uns 13 metres de longitud i que en pronunciada rampa desemboca en una àmplia i bonica sala. En l'extrem d'aquesta es pot veure l'entrada d'una galeria un xic elevada i protegida per una sèrie de magnífics gours (tot sovint plens d'aigua i per als quals es demana el màxim respecte als visitants). En el seu inici la galeria presenta una secció arrodonida i baixa de sostre per, uns metres més endavant, guanyar alçada durant uns metres i tot seguit minvar sensiblement de dimensions. Un cop superades les estretors, es desemboca en un conducte més ampli, lleugerament ascendent i on unes colades parietals posen fi a la progressió.
En èpoques de fortes pluges la cavitat pot entrar en una certa activitat hídrica i la galeria és recorreguda per un petit curs d'aigua, el qual s'escola per un petit engolidor a la sala principal, per sota dels gours.

  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Mura
  • Comarca: Bages
  • Unitat: Obac, Serra de l'
  • Recorregut: 66 metres
  • Desnivell: 14 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Conglomerats
  • Bio:
  • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació


Des de l'esplanada de la Falconera, poc abans d'arribar al km. 16 de la carretera de Terrassa a Mura i a la seva esquerra, cal prendre el camí que entre el bosc baixa cap al torrent del Roure del Parrac. Al poc d'iniciar aquest camí i en un tram planer, surt a la dreta un altre camí que s'enfila al proper Collet de la Sabatera i segueix cap al Turó de la Roureda. Un cop passat el collet, cal trobar un petit camí que en direcció N recorre el vessant esquerre del Sot de la Foréstega o Canal de la Sabatera, per sota dels cingles orientals del Turó de la Roureda. Aquest corriol, en poc menys de 200 metres, ens porta a la boca de l'avenc.

Història


Molt possiblement la descoberta i primera exploració de la cavitat tingué lloc el desembre del 1955, segons consta al llibre d'activitats del GES del CMB, tot pensant que deurien ser membres de la seva delegació a Terrassa (anys més tard Club Muntanyenc de Terrassa) els autors d'aquesta exploració.
Sabem d'una altra visita el 1964 per part de dos membres del Centre Excursionista de Terrassa, l'Enric Prat i en Joan Estella, que foren dos dels fundadors pocs anys després de la SIS.

Topos

topo Avenc de les Piques

Media

foto Avenc de les Piquesfoto Avenc de les Piquesfoto Avenc de les Piques

Biblio

Coordenades i fotografies facilitades per Jordi Navarro (Centre Excursionista de Castellar del Vallès). · Topografia inèdita i altres dades facilitades per Salvador Vives i Jorba (SIS del Centre Excursionista de Terrassa).