Espeleo World

Avenc de les Piques

Bonic avenc de 14 m. de fondària a la Serra de l'Obac


Per una boca de regulars dimensions (3 x 2 m. aprox.) es penetra en un pouet de 5 metres de profunditat a la base del qual s'inicia una galeria d'uns 13 metres de longitud i que en pronunciada rampa desemboca en una àmplia i bonica sala. En l'extrem d'aquesta es pot veure l'entrada d'una galeria un xic elevada i protegida per una sèrie de magnífics gours (tot sovint plens d'aigua i per als quals es demana el màxim respecte als visitants). En el seu inici la galeria presenta una secció arrodonida i baixa de sostre per, uns metres més endavant, guanyar alçada durant uns metres i tot seguit minvar sensiblement de dimensions. Un cop superades les estretors, es desemboca en un conducte més ampli, lleugerament ascendent i on unes colades parietals posen fi a la progressió.
En èpoques de fortes pluges la cavitat pot entrar en una certa activitat hídrica i la galeria és recorreguda per un petit curs d'aigua, el qual s'escola per un petit engolidor a la sala principal, per sota dels gours.

  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Mura
  • Comarca: Bages
  • Unitat: Obac, Serra de l'
  • Recorregut: 66 metres
  • Desnivell: 14 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Conglomerats
  • Bio:
  • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació


Des de l'esplanada de la Falconera, poc abans d'arribar al km. 16 de la carretera de Terrassa a Mura i a la seva esquerra, cal prendre el camí que entre el bosc baixa cap al torrent del Roure del Parrac. Al poc d'iniciar aquest camí i en un tram planer, surt a la dreta un altre camí que s'enfila al proper Collet de la Sabatera i segueix cap al Turó de la Roureda. Un cop passat el collet, cal trobar un petit camí que en direcció N recorre el vessant esquerre del Sot de la Foréstega o Canal de la Sabatera, per sota dels cingles orientals del Turó de la Roureda. Aquest corriol, en poc menys de 200 metres, ens porta a la boca de l'avenc.

Història


Molt possiblement la descoberta i primera exploració de la cavitat tingué lloc el desembre del 1955, segons consta al llibre d'activitats del GES del CMB, tot pensant que deurien ser membres de la seva delegació a Terrassa (anys més tard Club Muntanyenc de Terrassa) els autors d'aquesta exploració.
Sabem d'una altra visita el 1964 per part de dos membres del Centre Excursionista de Terrassa, l'Enric Prat i en Joan Estella, que foren dos dels fundadors pocs anys després de la SIS.

Topos

Media

Biblio

Coordenades i fotografies facilitades per Jordi Navarro (Centre Excursionista de Castellar del Vallès). · Topografia inèdita i altres dades facilitades per Salvador Vives i Jorba (SIS del Centre Excursionista de Terrassa).