Espeleo World

Avenc de les Pedres

Avenc de 78 m. de fondària a la zona de Rasets (Castellar del Riu).


La boca de la cavitat s'obre en una de les diverses depressions del terreny existents en aquesta zona dels Rasets.
La boca d'entrada dóna accés a un pou de -12 metres de fondària, a l'altre extrem d'aquest, cal pujar una forta rampa de 4 metres on trobem un pou de -4 metres de fondària que dóna accés a una nova vertical de -20 metres de fondària. A partir d'aquí accedim a una galeria de 16 metres de recorregut en fort pendent i sobtats canvis de direcció, arribant al final d'aquesta galeria amb una inclinació de 70º. En aquest punt s'obre un pou de -30 metres de fondària amb una amplada mitja de 7X1 metres, aquest pou en forma de bretxa acabada en punta, fa que els darrers 4 metres siguin impracticables degut a l'estretor.
Totes aquestes dades són provisionals i a revisar (veure Nota addicional a l'apartat Història d'aquesta mateixa fitxa).

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Castellar del Riu
 • Comarca: Berguedà
 • Unitat: Peguera - Ensija
 • Recorregut: 110 metres
 • Desnivell: 78 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2014-12-29 05:36:42

Situació


A la zona dels Rasets, a 9,40 metres al N de l'avenc del Cim d'Estela
Coordenades aproximades sense gaire precisió.

Història


Explorat per primera vegada el maig de 1967 per l'ERE de l'Agrupació Excursionista de Catalunya. El 18 de juliol de 1970 és topografiat pel mateix grup, des de llavors no es tenen referències de que s'hagi tornat a explorar.
Nota addicional: Mentre no es pugui revisar la topografia d'aquesta cavitat, cal dubtar de totes les dades espeleomètriques consignades, extretes de l'únic treball sobre la cavitat, car en el mateix article (veure apartat (3) de la bibliografia ), apareix la fitxa de la Bòfia de Rasets (Avenc Fred), tot assignant-li -104 metres de fondària, quan en realitat no arriba a -70 metres, així com també hi apareix la fitxa de l'avenc Pompeu Fabra a Vallirana, on li assignen -120 metres de fondària en una cota on en realitat no arriba als -100 metres de fondària. Per aquesta raó possiblement l'avenc de les Pedres no superi els -50 metres. Cal indicar que en cap de les topografies de l'esmentat article, no hi apareix representada l'escala gràfica amb que s'han realitzat les topografies.

Topos

Media

Biblio

 1. Armendariz, Joan.(1979).-”Cim Estel.la 64”. Butll. Divul. Espeleol. (0):122-133. ERE.AE Catalunya. Barcelona.
 2. Borràs, J; Miñarro, JM.; Talavera, F.(1980).-”l'urgell, el solsonès, la segarra i el berguedà”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.5):56-58. Ed. Políglota. Barcelona.
 3. Elias Balaña, Ferran.(1972).-”Exploración de los avencs de los Rassos de Peguera (Berga) y Pla d'Ardenya”. Comunicaciones 2º Simpos. Metodología espeleológica (monogràfic):VI-1/1-13. SIE.CE Àliga.
 4. Elias Balanyà, Ferran.(1979).-”Operació Cim Estel.la 70”. Butll. Divul. Espeleol. (0):122-133. ERE.AE Catalunya. Barcelona
 5. Miñarro, J.M. (1970).-”Sobre algunos fenómenos espeleológicos desarrollados en Els Rasets (Rasos de peguera-Barcelona)”. Bol. Infor. SIRE (3):8-10. SIRE-UEC de Sants. Barcelona.
 6. Valles, Jordi de.(2009).-”Berguedà, Cerdanya, Garrotxa, Ripollès”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.3):96. ECG-FCE.