Espeleo World

Avenc de les Alzines

Avenc de 33 metres de fondària a Begues

La boca dóna pas a un pou de -8 metres el qual incideix en un pou de 22 metres, aquest arriba a -30 metres en una àmplia base i un curt conducte ascendent en el costat est.  A uns 7'5 metres abans d'arribar a la base, trobem un replà on al sostre hi ha un pou que durant un temps (2007-2009) es podia accedir des de l'exterior. En aquest replà surt l'estret pou que ens situa a la cota final a – 33 metres, aquí trobem un conducte ascendent que ens situa a la base d'un pou ascendent.

  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Begues
  • Comarca: Baix Llobregat
  • Unitat: Ordal, muntanyes de l'
  • Recorregut: 67 metres
  • Desnivell: 33 metres
  • Granunitat: Serralada Litoral
  • Litologia: Calcàries
  • Bio:
  • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació

Seguint la pista que surt des de la carretera asfaltada del Pla de Sots d'Óssos i va al Pla d'Ardenya, un cop passat l'avenc Gran de les Alzines i abans de començar la baixada cap a la Creu d'Ardenya trobarem un camí a l'esquerra, seguint-lo en direcció Nord, en un centenar de metres ens situa en una dolina on encara s'observen restes d'una intervenció arqueològica realitzada el 2007. La cavitat queda a la banda est de la dolina, entre mig d'uns blocs i vegetació.
Curiosament, aquesta cavitat durant molt de temps s'ha catalogat erròniament al municipi de Vallirana, degut a les peculiaritats dels límits territorials, tota la zona d'influència de la dolina on es troba tant aquesta com altres dues cavitats properes (Av. Pedro Picapiedra, Av. Nou de les Alzines) pertanyen al terme municipal de Begues.

Història


Primera exploració realitzada l'any 1962 pel GES del CMB. Entre els anys 2006 i 2007 un grup d'arqueòlegs que també realitzaren treballs similars a l'avenc Gran de les Alzines, amb l'ajut d'una excavadora buiden totalment la dolina on s'obre la boca de l'avenc arrasant tota la vegetació a bastants metres a la rodona. Això provoca l'obertura de dos noves boques que queden en una situació força inestable. En una visita realitzada el desembre de 2009 s'observa que una de les boques ha quedat tapada pels sediments arrossegats per la pluja. En una darrera visita realitzada el juny de 2011 es constata que els sediments arrossegats per la pluja han obturat definitivament les dues boques obertes pels treballs dels arqueòlegs, així mateix la dolina poc a poc va recuperant el seu antic aspecte. Actualment l'únic accés a la cavitat es per la boca original, encara que el seu aspecte ha estat un tant modificat.

Topos

Media

Biblio

Lloret Prieto, Jordi. (1979).-Catálogo Espeleológico del Pla d' Ardenya. (Tomo 1):1-106. Barcelona.