Avenc de la Vinya d'en Tomàs

Petit avenc de 6 m. de fondària i 38 m. de recorregut a Castellbell i el Vilar

L'entrada té forma d'embut i dóna pas a un petit pou de 3 metres de fondària. En direcció E es troba un petit forat i mitjançant un ressalt de 2,5 metres es va a parar a una sala de direcció SE. Al costat E d'aquesta sala s'hi troba un petit forat que dóna a una galeria de 7 metres de recorregut. Aquesta galeria és ni més ni menys que la continuació de la sala, però que degut a un procés mecanoclàstic queda obstruïda per un gran bloc. Cap al final, la galeria gira en direcció S i més endavant en direcció SE, punt molt estret i on s'acaba la cavitat. Tornant enrere, a la sala del principi, a mitja altura hi ha una altra galeria de 8 metres de recorregut, d'una altura de 3 metres i menys d'un metre d'amplada. Al final, al cantó esquerre i superant un petit ressalt, s'hi una altra galeria de 4 metres seguint la mateixa direcció que l'anterior.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Castellbell i el Vilar
 • Comarca: Bages
 • Unitat: Pla del Bages
 • Recorregut: 38 metres
 • Desnivell: 6 metres
 • Granunitat: Depressió Central
 • Litologia: Gresos
 • Bio:
 • Última revisió: 2021-03-26 16:18:44

Situació

Carregant mapa...


Des del Casino de Burés a Castellbell i El Vilar, seguirem pel carrer Camí de Burés, al cap de 270 metres ja fora del nucli de cases, a l'esquerra i una mica per sota de la pista amagat per la vegetació, trobem la depressió on es troba l'avenc.

Història

Donades a conèixer el maig de 1974 a membres de la SIS – CE Terrassa tot fent algunes primeres incursions. El maig de 1976 van tornar per acabar de fer els treballs d'estudi i topografia.
En Carles Comadó l'any 2017 publica en el blog Topònims de Castellbell i El Vilar una nota sobre aquesta cavitat on a més de les coordenades de la seva situació, inclou una fotografia de la boca de la cavitat d'en Genís Frontera, encara que aquesta foto apareix erròniament girada a la dreta.
En Genís Frontera va recollir una anècdota relatada per Maria Riera i Riera, filla de Cal Quildo al Burés la qual explica que ben entrat el segle XX, a l'indret de sota el camí que mena de la colònia industrial del Burés al nucli pagès del Vilar, sobre del torrent del Puig, hi ha un esvoranc rocós que a l'hivern expulsa un núvol de broma produïda per la inversió tèrmica. En veure sortir aquella fumera de les entranyes de la terra, alguns veïns exclamaven: “guaita, els dimonis ja fan foc!”.
La cavitat s'obre en una de les terrasses esglaonades artificialment amb murs de pedra per sustentar-les i aprofitar-les per conreu, d'ací li ve el nom de Vinya d'en Tomàs, actualment estan abandonades i la vegetació selvàtica ho cobreix tot.

Topogràfics

topo 0: Avenc de la Vinya d'en Tomàs
topo 1: Avenc de la Vinya d'en Tomàs
topo 2: Avenc de la Vinya d'en Tomàs

Fotos

foto 0: Avenc de la Vinya d'en Tomàs
foto 1: Avenc de la Vinya d'en Tomàs
foto 2: Avenc de la Vinya d'en Tomàs
foto 3: Avenc de la Vinya d'en Tomàs
foto 4: Avenc de la Vinya d'en Tomàs
foto 5: Avenc de la Vinya d'en Tomàs
foto 6: Avenc de la Vinya d'en Tomàs
foto 7: Avenc de la Vinya d'en Tomàs
foto 8: Avenc de la Vinya d'en Tomàs

Bibliografia

 1. Badiella, X.; Fustagueras, J. (1977).- “Les cavitats enclavades en els gresos de Castellvell i Vilar”. Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa (12): 481-487. Terrassa
 • Carles Comadó                                (http://toponimsdecastellbell.blogspot.com/2017/05/el-forat-del-dimoni.html) 
 • Dades, coordenades i fotografies de Juli Serrano (SIE-CEA) i Francesc Rubinat (ERE-CEC), actualitzat el març de 2021.

Copyright © Espeleoworld 2023.