Avenc de la Verdor

Avenc de 32 metres de fondària a Vallirana, (Ordal).

Boca aproximadament de 5x3 metres la qual inicia una curta rampa per enllaçar amb un pou de 30 metres de fondària, el qual presenta una serie d'unions per coalescència amb altres pous laterals. Té un procés litogènic força desenvolupat, encara que bastant deteriorat.
  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Vallirana
  • Comarca: Baix Llobregat
  • Unitat: Ordal, muntanyes de l'
  • Recorregut: 39 metres
  • Desnivell: 32 metres
  • Granunitat: Serralada Litoral
  • Litologia: Calcàries
  • Bio:
  • Última revisió: 2018-04-23 10:54:16

Situació

Carregant mapa...


Està situat al fondo de la Verdor. Seguint el fondo de la Verdor des de l'avenc dels Esquirols pel marge dret hidrogràfic, trobarem la cavitat aproximadament a 300 metres d'aquell i a uns 5 metres per damunt de la llera, poc abans d'arribar al fondo del Lledoner. A l'ICC apareix el malnom (Averdó) a més de situar-lo en la riera anterior.

Història

Els avencs coneguts per Josep Cells, llenyataire de Vallirana, a la zona de l'Ordal, van ser objecte de sondatge el dia 2 d'agost de 1908 per un equip encapçalat per Marià Faura i Sans i acompanyat pel mateix Cells. Un d'ells és el que anomenaren del Fondo de la Verdor i que restaren pendents d'exploració per a les següents setmanes. Però en aquells moments va sorgir una sèrie de desavinences i posterior crisi dins el Club Muntanyenc i el projecte va caure en l'oblit.
Però tal i com va passar amb l'avenc de la Sal-de-llop (Avenc dels Esquirols), un dels acompanyants més assidus de Faura en aquells moments, el Pare Adeodat Marcet, va decidir pel seu compte anar aquell mateix estiu a explorar alguns d'ells i per carta (12/09/1908) comunica a Faura el resultat, fent esment de l'avenc del Fondo de la Verdor, tot assignat-li una fondària de 35 metres i fent una breu descripció de la cavitat.
L'any següent, Faura al seu Recull l'inclou tot i que l'anomena, erròniament Avenc de l'Averdó, a l'igual que també ho fa l'ICC amb el nom del fondo, denominació que ha arribat fins els nostres dies.

Topogràfics

topo 0: Avenc de la Verdor
topo 1: Avenc de la Verdor
topo 2: Avenc de la Verdor

Fotos

foto 0: Avenc de la Verdor
foto 1: Avenc de la Verdor

Bibliografia

  1. Aragonès, E. (2009).-Faura, espeleòleg (1906-1913). Notícies de Natura (17): 52 pp. Ed. de l'autor. Barcelona.
  2. Montoriol Pous,J.(1968).-”Estudio morfogenético de varias cavidades desarrolladas en el Fondo del Lladoner”. Geo i Bio Karst (18):23-30. Barcelona.
  3. Gefoma.(1973).-”Avenc de la Verdor”.Memoria del VI cursillo de iniciación a la espeleología. GEFOMA. Barcelona.
  4. Rubinat Aumedes, Francesc.(1988).-”Catàleg Espeleològic del Massís de Garraf.-unitat Septentrional. Sector 12” Espeleosie (30):13-68. SIE-CEA.
  5. Rubinat Aumedes, Francesc.(2004).-Catàleg Espeleològic del Massís de l'Ordal (monogràfic):1-117. SIE-CEA. Barcelona.
  • Ostiaelfantasma.blogspot.com.es Els Forats de la meva memòria, blog de Ferran Vergés.

Copyright © Espeleoworld 2023.