Avenc de la Tronada

Interessant avenc de 86 m. de fondària a la Mola de Catí (el Port, Tortosa)

La seva boca es localitza a la capçalera d'un torrent i entre uns plans d'estratificació que originen la galeria d'entrada, descendent i baixa de sostre, amb un recorregut de poc més de 20 metres. Aquí trobem uns gours generalment plens d'aigua i a l'esquerra d'ells dóna començament un primer pou de 26 metres, subdividit per un petit replà als 8 metres de descens. A la base d'aquest pou i després de flanquejar un pas estret a la diàclasi generatriu, ens trobem amb una nova vertical, aquesta és de 47 metres, però amb dos replans en el seu inici que la divideixen en tres trams (10,5; 3,5; 33). Des de la cota – 81, base d'aquest darrer pou, hem de cercar la continuació de la cavitat en la paret N, per aquest punt s'han de remuntar 7,5 metres fins a una finestra que comunica amb una petita galeria d'uns 5 metres de llarg, la qual comunica amb un pou de 14 metres en el fons del qual s'arriba a la cota de màxima profunditat.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Tortosa
 • Comarca: Baix Ebre
 • Unitat: Port, el
 • Recorregut: 145 metres
 • Desnivell: 86 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació

Carregant mapa...


En l'extrem oriental de la Mola de Catí.
Des de la pista que puja a la Mola de Catí, en el moment que s'arriba al pla i vora les runes del Xocolato, cal prendre un camí que surt a la dreta enmig de la darrera corba de la pista. Aquest camí s'endinsa en el bosc en direcció NO, més endavant cal deixar un desviament a la dreta i encara més enllà hi ha un altre desviament a l'esquerra que ens portaria de nou a la pista de la Mola. S'ha de seguir endavant i poc abans d'arribar a travessar un torrent es troba la boca de la cavitat.

Història

L'agost de 1958, membres del GES – CMB, en una de les seves campanyes al massís del Port, exploren una cavitat inèdita i l'exploren parcialment (calculen cota – 48). El mes següent hi tornen i acaben l'exploració (calculen cota – 85). La bategen com Avenc Emili Tafalla (potser el nom de qui els hi va ensenyar ?). La qüestió és que la cavitat resta coneguda només entre els seus exploradors i d'altres espeleòlegs tenen coneixença únicament pel boca-orella.
A les primeries dels anys 1970 és l'ERE – CEC qui realitza campanyes de prospecció i descobertes a la Mola de Catí. Quan localitzen la cavitat troben a la boca una pintada on consta: Avenc de la Tronada. La van explorar i de nou no va quedar cap referència escrita.
Poc temps després, l'any 1975, i també durant les seves campanyes a la Mola, la SIE- CEA retroben l'avenc, l'exploren i topografien. Coneixedors de l'exploració el maig de 1915 del bioespeleòleg francès H. Breuil, en que fa una breu descripció de la que els naturals del país coneixen com a Cova Terrera i que sembla coincidir amb aquesta, pensen amb bon criteri que es tracta de la mateixa cavitat i així surt publicada el 1978.
Passen gairebé 30 anys amb aquesta creença, però el 2005, els companys de l'Espeleo Club Tortosa troben a la mateixa zona de la Mola una cavitat que creuen inèdita i la bategen com a Cova de l'Instint. Amb un munt de dubtes al respecte, veuen que aquesta petita cova coincideix molt amb la descripció feta per H. Breuil de la Cova Terrera i també amb una topografia inèdita feta per N. Llopis Lladó l'any 1935. Posats en contacte amb el Sr. Josep Tomàs, bon coneixedor de les històries i contrades del Port, els hi confirma que la que ells diuen Cova de l'Instint és la que de sempre s'ha conegut com a Cova Terrera.
Ara se'ns presenta un dilema i un enigma: Com direm de l'avenc confós com a Cova Terrera ? Qui, entre l'exploració del GES i la de l'ERE va pintar a la boca Avenc de la Tronada ?
De moment conservarem la denominació d'Avenc de la Tronada que és la que fan servir normalment els amics tortosins, però... no seria lícit fer-ho amb el nom que li van donar els seus primers exploradors el 1958 ?.

Topogràfics

topo 0: Avenc de la Tronada

Fotos

foto 0: Avenc de la Tronada
foto 1: Avenc de la Tronada
foto 2: Avenc de la Tronada
foto 3: Avenc de la Tronada
foto 4: Avenc de la Tronada
foto 5: Avenc de la Tronada
foto 6: Avenc de la Tronada
foto 7: Avenc de la Tronada
foto 8: Avenc de la Tronada

Bibliografia

 1. SIE (1978).- “Contribució al coneixement espeleològic dels Ports del Caro (Baix Ebre) (IV): La Mola de Catí i el Mont Caro”. EspeleoSie (21): 27-70. SIE-CE Àliga. Barcelona.
 2. Martínez, C. (2011).- “Coves de la Mola de Catí: Terrera – Orgui – Gerret” (post penjat al blog de l'Espeleo Club Tortosa)
· Coordenades, fotografies i altres dades facilitades per l'Espeleo Club Tortosa.

Copyright © Espeleoworld 2023.