Espeleo World

Avenc de la Tronada

Interessant avenc de 86 m. de fondària a la Mola de Catí (el Port, Tortosa)


La seva boca es localitza a la capçalera d'un torrent i entre uns plans d'estratificació que originen la galeria d'entrada, descendent i baixa de sostre, amb un recorregut de poc més de 20 metres. Aquí trobem uns gours generalment plens d'aigua i a l'esquerra d'ells dóna començament un primer pou de 26 metres, subdividit per un petit replà als 8 metres de descens. A la base d'aquest pou i després de flanquejar un pas estret a la diàclasi generatriu, ens trobem amb una nova vertical, aquesta és de 47 metres, però amb dos replans en el seu inici que la divideixen en tres trams (10,5; 3,5; 33). Des de la cota – 81, base d'aquest darrer pou, hem de cercar la continuació de la cavitat en la paret N, per aquest punt s'han de remuntar 7,5 metres fins a una finestra que comunica amb una petita galeria d'uns 5 metres de llarg, la qual comunica amb un pou de 14 metres en el fons del qual s'arriba a la cota de màxima profunditat.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Tortosa
 • Comarca: Baix Ebre
 • Unitat: Port, el
 • Recorregut: 145 metres
 • Desnivell: 86 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació


En l'extrem oriental de la Mola de Catí.
Des de la pista que puja a la Mola de Catí, en el moment que s'arriba al pla i vora les runes del Xocolato, cal prendre un camí que surt a la dreta enmig de la darrera corba de la pista. Aquest camí s'endinsa en el bosc en direcció NO, més endavant cal deixar un desviament a la dreta i encara més enllà hi ha un altre desviament a l'esquerra que ens portaria de nou a la pista de la Mola. S'ha de seguir endavant i poc abans d'arribar a travessar un torrent es troba la boca de la cavitat.

Història


L'agost de 1958, membres del GES – CMB, en una de les seves campanyes al massís del Port, exploren una cavitat inèdita i l'exploren parcialment (calculen cota – 48). El mes següent hi tornen i acaben l'exploració (calculen cota – 85). La bategen com Avenc Emili Tafalla (potser el nom de qui els hi va ensenyar ?). La qüestió és que la cavitat resta coneguda només entre els seus exploradors i d'altres espeleòlegs tenen coneixença únicament pel boca-orella.
A les primeries dels anys 1970 és l'ERE – CEC qui realitza campanyes de prospecció i descobertes a la Mola de Catí. Quan localitzen la cavitat troben a la boca una pintada on consta: Avenc de la Tronada. La van explorar i de nou no va quedar cap referència escrita.
Poc temps després, l'any 1975, i també durant les seves campanyes a la Mola, la SIE- CEA retroben l'avenc, l'exploren i topografien. Coneixedors de l'exploració el maig de 1915 del bioespeleòleg francès H. Breuil, en que fa una breu descripció de la que els naturals del país coneixen com a Cova Terrera i que sembla coincidir amb aquesta, pensen amb bon criteri que es tracta de la mateixa cavitat i així surt publicada el 1978.
Passen gairebé 30 anys amb aquesta creença, però el 2005, els companys de l'Espeleo Club Tortosa troben a la mateixa zona de la Mola una cavitat que creuen inèdita i la bategen com a Cova de l'Instint. Amb un munt de dubtes al respecte, veuen que aquesta petita cova coincideix molt amb la descripció feta per H. Breuil de la Cova Terrera i també amb una topografia inèdita feta per N. Llopis Lladó l'any 1935. Posats en contacte amb el Sr. Josep Tomàs, bon coneixedor de les històries i contrades del Port, els hi confirma que la que ells diuen Cova de l'Instint és la que de sempre s'ha conegut com a Cova Terrera.
Ara se'ns presenta un dilema i un enigma: Com direm de l'avenc confós com a Cova Terrera ? Qui, entre l'exploració del GES i la de l'ERE va pintar a la boca Avenc de la Tronada ?
De moment conservarem la denominació d'Avenc de la Tronada que és la que fan servir normalment els amics tortosins, però... no seria lícit fer-ho amb el nom que li van donar els seus primers exploradors el 1958 ?.

Topos

topo Avenc de la Tronada

Media

foto Avenc de la Tronadafoto Avenc de la Tronadafoto Avenc de la Tronadafoto Avenc de la Tronadafoto Avenc de la Tronadafoto Avenc de la Tronadafoto Avenc de la Tronadafoto Avenc de la Tronadafoto Avenc de la Tronada

Biblio

 1. SIE (1978).- “Contribució al coneixement espeleològic dels Ports del Caro (Baix Ebre) (IV): La Mola de Catí i el Mont Caro”. EspeleoSie (21): 27-70. SIE-CE Àliga. Barcelona.
 2. Martínez, C. (2011).- “Coves de la Mola de Catí: Terrera – Orgui – Gerret” (post penjat al blog de l'Espeleo Club Tortosa)
· Coordenades, fotografies i altres dades facilitades per l'Espeleo Club Tortosa.