Avenc de la Serra de l'embestida

Avenc de 29 m de fondària a la Serra de l'Embestida (mont-ral).

Una boca d'1,36x0,51 que molt probablement fos oberta en part al fer la pista, dóna accés a un pou de 3,22 metres, on trobem una petita sala amb una gatera que acaba als pocs metres. En un costat de la saleta hi ha un pou de 5,36 metres, que ens situa en una diàclasi amb el sol en pendent, i alguns ressalts que requereixen instal·lació, a les parets d'aquest sector hi trobem moltes colades estalagmítiques.
En el punt més baix de la diàclasi s'obre un pou de 3,46 metres, que ens situa en una planta en fort pendent que ens introdueix en una àmplia galeria amb grans blocs. A la dreta trobem un conducte que acaba al pocs metres i per la part esquerra de la galeria, darrera dels grans blocs, trobem un estret i allargassat pou de 2,69 metres que ens situen en el punt més fondo de la cavitat, a -29,60 metres.
  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Mont-ral
  • Comarca: Alt Camp
  • Unitat: Muntanyes de Prades
  • Recorregut: 67 metres
  • Desnivell: 29 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Dolomies
  • Bio: Coleòpters
    • Troglocharinus orcinus (Jeannel, 1910)
  • Última revisió: 2020-10-05 11:30:11

Situació

Carregant mapa...


A la carretera Tv-7041 de Mont-ral a Capafonts, en arribar al quilòmetre 17,870 a l'esquerra s'inicia una pista que està tancada amb un cadenat, punt on cal deixar el vehicle. Seguirem la pista principal deixant de banda les pistes secundàries, després de recórrer 1760 metres a la dreta i a tocar de la pista trobem la boca de la cavitat.
Des de la Cadeneta si és coneix, hi ha algun sender de muntanya que escurça bastant el recorregut, però el desnivell a superar és més gran.

Història

La primera notícia de la cavitat li va proporcionar cap al 2008 a Joan Pallisé, al bar de Capafonts, un senyor que anomenen Estevet i que té una casa per la zona de la Cadeneta. Uns mesos més tard els va acompanyar fins a la cavitat, tot observant que la boca bufava i que a la roca d'entrada hi havia unes lletres petites pintades de negre que posava ERE. En principi pensem es tracta de l'ERE – AEC de Reus, que deurien fer la primera exploració (també hi ha un spit vell i rovellat al fons del primer pou). Desconeixem la data de l'exploració i si el van batejar amb algun nom.
El juny i l'agost de 2015 en Joan Pallisé i en Ramon Sendra (Montblanc) fan l'exploració i es dediquen prioritàriament a la recol·lecció de fauna. Temps més tard passen a l'equip d'Espeleoíndex les coordenades i situació.
El 3 d'octubre de 2020 un equip format per membres de la SIE – CEA i de l'ERE – CEC visiten la cavitat per fer els treballs de topografia i catalogació.

Topogràfics

topo 0: Avenc de la Serra de l'embestida

Fotos

foto 0: Avenc de la Serra de l'embestida
foto 1: Avenc de la Serra de l'embestida
foto 2: Avenc de la Serra de l'embestida
foto 3: Avenc de la Serra de l'embestida
foto 4: Avenc de la Serra de l'embestida
foto 5: Avenc de la Serra de l'embestida
foto 6: Avenc de la Serra de l'embestida
foto 7: Avenc de la Serra de l'embestida
foto 8: Avenc de la Serra de l'embestida
foto 9: Avenc de la Serra de l'embestida
foto 10: Avenc de la Serra de l'embestida
foto 11: Avenc de la Serra de l'embestida

Bibliografia

  1. Pallisé, Joan (2018).- “El Troglocharinus orcinus (Jeannel, 1910) un endemisme de les muntanyes de Prades (Coleoptera, Leiodidae) (subespècies, noves localitzacions i relació actualitzada).” Actes de les V Jornades sobre el bosc de Poblet i les Muntanyes de Prades. Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet. Departament de Territori i Sostenibilitat. Generalitat de Catalunya, 2020 p. 157-168. l'Espluga de Francolí.
  • Dades biospeleològiques aportades per Joan Pallisé
  • Dades generals, topografia i fotografies aportades per Francesc Rubinat (ERE – CEC), Julio Serrano i Montse Roca (SIE – CEA) (octubre 2020)

Copyright © Espeleoworld 2023.