Avenc de la Roca del Corb

Avenc de 54 m. de fondària a Peramola (Alt Urgell)

Dins d'una gran depressió s'obre el primer pou de la cavitat, d'uns 5 metres de desnivell, a la seva part inferior, un pas estret comunica amb una nova vertical, estreta i que, sense cap mena de material ens porta a la cota – 24. Aquí, per una galeria plena de blocs i d'uns 25 metres de llarg, ens porta a la seva part inferior a un pou impracticable que comunica amb un nivell inferior de l'avenc. De nou al peu de la darrera vertical, s'obre un petit pou d'uns 8 metres i al seu fons, una rampa ens porta a una sèrie de ressalts subverticals i dividits per grans blocs
Es tracta d'una cavitat tectònica de mitjanes dimensions, amb petites colades parietals a la part superior. Fins a la cota – 24 no cal cap tipus de material i la resta es pot davallar amb un parell de cordes de 10 metres.
  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Peramola
  • Comarca: Alt Urgell
  • Unitat: Baronia de Rialb, la
  • Recorregut: 91 metres
  • Desnivell: 54 metres
  • Granunitat: Prepirineu
  • Litologia: Conglomerats
  • Bio:
  • Última revisió: 2013-06-17 08:13:59

Situació

Carregant mapa...


Des de la població de Peramola cal prendre la pista que puja tot remuntant el torrent de Peramola en direcció a Can Torrent. A mig recorregut, surt a la dreta una altra pista en mal estat que puja cap a Sant Salvador del Corb. A pocs metres a l'esquerra de la pista es troba la cavitat, a la part superior del barranc del Rambau i a l'extrem més oriental del massís conglomeràtic de la Roca del Corb.

Història

Malgrat que Faura i Sans en el seu Recull (1909) fa esment d'una cavitat que anomena Roca del Corb, sense cap més dada, i la situa a la zona de la Ribera del Segre i a la localitat de Corbera (?), no creiem que es tracti de la mateixa cavitat.
Les primeres notícies que sabem és la d'una incursió parcial cap a finals dels anys 1960 per part d'un grup de joves de Peramola.
La primera exploració total tingué lloc el 22 de novembre del 1970 i en la que intervingueren: Pere Francisco (+), Marina Poch, Cristina Herrando i Alfred Montserrat, membres del Grup Espeleològic Pedraforca (Barcelona), acompanyat per Josep Pujol (+), Francesc Bonet (Nino de cal Plujo) i Josep Mª Viladrich, veïns de Peramola (s'acompanyen 3 fotografies d'aquesta primera exploració). La topografia ha restat inèdita fins ara, 2013.
Esporàdicament va ser explorada per altres grups. La SIE – CEA la visita el 1971 i cap a 1977 fan una topografia, encara que amb una fondària exagerada (- 66 m.). Altres membres de la SIE la tornen a visitar el 1979 i realitzen una topografia més acurada.
Toponímia: En alguns mapes l'anomenen Forat de Nerola, encara que al poble ningú la coneix per aquest nom. Actualment, a la pista quan passa prop de la cavitat, hi ha un rètol que posa Forat del Corb. Malgrat tot, hem decidit conservar la denominació que van determinar els seus primers exploradors.

Topogràfics

topo 0: Avenc de la Roca del Corb
topo 1: Avenc de la Roca del Corb

Fotos

foto 0: Avenc de la Roca del Corb
foto 1: Avenc de la Roca del Corb
foto 2: Avenc de la Roca del Corb
foto 3: Avenc de la Roca del Corb
foto 4: Avenc de la Roca del Corb

Bibliografia

  1. Borràs, J.; Miñarro, JM.; Talavera, F: (1978).- “Catàleg espeleològic de Catalunya. Vol. 1 (l'Alt Urgell i la Cerdanya)” Ed. Políglota. Barcelona
  1. Castell, P; Folch, J. (1979).- “Algunes rectificacions sobre l'Avenc de la Roca del Corb (Peramola, Alt Urgell)”. EspeleoSie (23): 11-13. SIE – CE Àliga. Barcelona.
  1. Montserrat, A.; Ribera, C. (1971).- “Estat actual de les exploracions a Oliana” Circular de l'Agrupació Excursionista Pedraforca (maig-juny); Barcelona
· Coordenades, fotografies i altres dades facilitades per Alfred Montserrat (ERE del CEC).

Copyright © Espeleoworld 2023.