Es presenta com un gran esvoranc al bell mig de la vegetació. Es tracta d'una antiga explotació de “sal de llop” que per uns curts ressalts baixa fins a 4'70 metres. En direcció S es pot entrar en una petita cambra subterrània.
Anant pel camí de Can Puigmoltó cap a Coll Sostrell, un cop passat el desviament que baixa al Fondo de la Troneda i poc abans d'una corba a l'esquerra que fa el camí, cal desviar-se uns 25 metres a la dreta, pel bell mig del bosquet, fins localitzar l'esvoranc. Hi han alguns senders molt perduts que es poden aprofitar per fer l'aproximació.
Rafael Amat i Carreras, durant la campanya de l'agost del 1923, localitza i esmenta una petita cavitat al Fondo de la Troneda, anomenant-la Avenc de la Pineda i atorgant-li 3 metres de fondària. La zona on es troba aquesta petita cavitat és l'única que en aquells anys i posteriors hi havien pins, ara amb les repoblacions forestals dels darrers anys han proliferat molt més, és per això que deduïm que aquesta és la mateixa cavitat a la que es referia Amat.
Amat i Carreras, R. (1924).- “Sota el massís de Garraf. Campanya de l'any 1923” Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya 35 (351): 109-136. CEC. Barcelona
Copyright © Espeleoworld 2022.