Avenc de la Línia

Avenc de 12 metres de fondària a Olesa de Bonesvalls, Ordal.

Ens trobem una boca rectangular d'uns 5 x 3 m. Davallarem un pou de 9,20 m, aquest pou, al 3,80 m té un replà per on accedim a una petita galeria de 0,50 m d'amplada, i de direcció 85º, avancem 1,50 m i ens trobem amb un ressalt de +1 m, aquí trobem dues ínfimes gateres d'uns 2 m de recorregut.
El pou continua amb unes dimensions de 1,80 x 1,40 m incidint al sostre d'una saleta per una colada.
Arribats a la base del P.9,20, avancem per una rampa descendent uns 3 m, aquí trobem una escletxa d'uns 3 m d'alçada per uns 0,60 m d'amplada amb un pont de roca a 0,70 m d'alçada. Pujant aquest r+0,70 arribem a un pou (r.3,40) fàcilment desgrimpable. Aquest pou final té una amplada de 0,50 m i una llargària de 1,20 m, i ha estat objecte d'un intent de desobstrucció. Aquí es troba la cota màxima de desnivell.
Tornant a la saleta, si ens situem a la base del pou, i en direcció 200º, trobem un r+1,40 que dona a una gatera d'uns 2,50 m.
  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Olesa de Bonesvalls
  • Comarca: Alt Penedès
  • Unitat: Ordal, muntanyes de l'
  • Recorregut: 24 metres
  • Desnivell: 12 metres
  • Granunitat: Serralada Litoral
  • Litologia: Calcàries
  • Bio:
  • Última revisió: 2020-05-15 11:40:09

Situació

Carregant mapa...


Anant des de Vallirana per la carretera N-340, passat el coll de l'Ordal cal seguir fins poc abans del poble d'Ordal on es pot canviar de sentit, poc abans de tornar a passar el coll de l'Ordal, surt a la dreta una pista, que en principi va vorejant els límits de la urbanització de El Lledoner.
Passat el Pi de les Quatre Soques arribarem als plans d'en Revella.
Més endavant passarem el turó de l'Or, i agafarem una desviació situada a l'esquerra, poc abans d'arribar a l'avenc del Mal Pas. La zona és fàcilment identificable, ja que és per on passa una línia de transport d'A.T. i està desbrossada. Aquesta pista mig abandonada, dona servei a 2 torres d'A.T.
La cavitat la trobarem prop de la desviació que porta a la primera torre. A l'esquerra ja divisem la rústega construcció de fusta feta a la boca de l'avenc per anònims espeleòlegs, per efectuar les tasques de desobstrucció.

Història

Explorat per primera vegada per la SIEP-CE Poblet (Barcelona) el 1975, després de ser localitzat per un membre del grup que treballava en la instal·lació de la línia elèctrica.
Fa molts anys, espeleòlegs indeterminats van fer una important desobstrucció a la cavitat i malgrat no aconseguir aprofundir en la fondària de l'avenc, si que va canviar la morfologia del mateix, existint diferències entre la nova topografia i la dels seus descobridors.
Cap als voltants de 2004 algú va pintar erròniament a la boca: Avenc de la Revella, tot pensant es tractava d'aquesta cavitat de – 10 m., que ha d'estar per la zona però que no tenim notícia hagi estat localitzat, malgrat la recerca.

Topogràfics

topo 0: Avenc de la Línia
topo 1: Avenc de la Línia

Fotos

foto 0: Avenc de la Línia

Bibliografia

  1. Rubinat Aumedes, Francesc.(1988).-”Catàleg Espeleològic del Massís de Garraf-Unitat Septentrional” EspeleoSie (30):13-65. SIE – CE Àliga. Barcelona.
  2. Rubinat Aumedes, Francesc.(2004).-Catàleg Espeleològic del Massís de l'Ordal. (EspeleoSie monogràfic):1-117. SIE – CE Àliga. Barcelona.
  3. Talavera, F.(1976).-”Avenc de la Línia”. Cavernas (19-20):29-31. G.E. Badalona.
  • Actualització de dades, topografia (2012) i fotografia extretes del blog: cavitatsdecatalunya.blogspot (de Jordi de Valles). Apunt del 13-2-2014. Dades: Enric Porcel (GEB)

Copyright © Espeleoworld 2023.