Avenc de la Cuneta

Bonic avenc de 29 m. de fondària a Olesa de Bonesvalls

Boca petita que dóna pas a un pou de 25 metres, dividit en dos als 8 metres de profunditat per un bloc encaixat entre un petit replà i la paret de la vertical. Al fons del pou i al seu extrem N., s'inicia un petit conducte subvertical que profunditza 4 metres més i on s'assoleix el punt de màxima fondària.
La morfologia dominant és la de corrosió, desenvolupant-se posteriorment un procés clàstic i més tard un de litogènic, molt ben representat per colades parietals especialment i, que emmascara tota la zona i mitja i inferior de la cavitat.
Malauradament, donada la seva situació al costat de la carretera, la cavitat ha sofert des de fa anys un important procés de degradació al convertir-se en un abocador incontrolat i “invisible” de la zona.
  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Olesa de Bonesvalls
  • Comarca: Alt Penedès
  • Unitat: Ordal, muntanyes de l'
  • Recorregut: 35 metres
  • Desnivell: 29 metres
  • Granunitat: Serralada Litoral
  • Litologia: Calcàries
  • Bio:
  • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació

Carregant mapa...


Des de les Casetes d'en Julià (Vallirana) cal prendre la carretera que passa per la zona industrial del municipi (Can Prunera) i s'enfila fins a l'entrada de la urbanització de Bassioles (coll Correscal). Seguint pel carrer principal (c/ Comtes d'Arruga), es passen dues rotondes i poc després s'entra a la urbanització de ca n'Olivella (Olesa de Bonesvalls), el carrer canvia de nom (c/ Diputació) i quan s'acaben les cases de la banda esquerra, a l'alçada del carrer del Bosc del Samsó, la carretera gira a l'esquerra dues vegades. En la recta entre ambdues corbes i a l'esquerra, arran de l'asfalt es troba la boca de l'avenc.

Història

L'estiu del 1973, el veí d'Olesa, Sr. Josep Olivella (àlies Pep Jaques), va acompanyar a membres de la SIE – CE Àliga pels relleus propers al fondo del Molí, tot indicant-los una sèrie de cavitats fins aleshores inèdites (i moltes d'elles actualment desaparegudes per la urbanització, en aquell temps incipient). Una d'aquestes cavitats era la que es va anomenar avenc de la Cuneta, oberta feia molt poc per les obres d'obertura de la pista de terra que anava cap a Olesa. La primera exploració la van portar a terme membres de la SIE el dia 17 de juliol del 1973. Tres anys més tard, el 14 de novembre del 1976, membres del GG Gràcia, l'exploren i la rebategen amb el nom d'avenc del Catejat.
Malgrat els canvis soferts pel vial (eixamplament i asfaltat) la cavitat encara continua accessible (2009).

Topogràfics

topo 0: Avenc de la Cuneta

Fotos

foto 0: Avenc de la Cuneta
foto 1: Avenc de la Cuneta
foto 2: Avenc de la Cuneta
foto 3: Avenc de la Cuneta
foto 4: Avenc de la Cuneta

Bibliografia

1. Garriga, M y Bascuñana, J. (1979).- “Dos cavidades en la cabecera del Fons del Molí (Vallirana – Olesa de Bonesvalls)”. Exploracions (3): 41-45. EC Gràcia. Barcelona. 2. Rubinat, F. (2004).- “Catàleg espeleològic del massís de l'Ordal” EspeleoSie (Monogràfic): 117 pp. SIE – CE Àliga. Barcelona. 3. SIE (1980).- “Alguns fenòmens subterranis propers a Oleseta (el Garraf)” EspeleoSie (24): 9-28. SIE – CE Àliga. Barcelona.
  • Fotos 'JNC' facilitades per Jordi Navarro, (Centre Excursionista de Castellar del Vallès).

Copyright © Espeleoworld 2023.