Espeleo World

Avenc de la Calma

Avenc de 52 metres de fondària a Llers, Alt Empordà.


Al bell mig d'una dolina d'uns 5 metres de diàmetre i de poca profunditat, s'obre el pou d'entrada de -10 metres de desnivell. Al seu fons, mitjançant una curta rampa de pedres s'accedeix a la Sala Gran,de forma arronyonada i d'unes dimensions de 15x6 metres. Des d'aquesta sala surten les dues vies que formen la resta de la cavitat.
Via CEE, pel costat E de la sala i per un ressalt entre blocs, s'arriba a la part alta d'una rampa de fang, un cop a baix i a un costat d'una petita cambra, es troba un pouet de 8 metres de desnivell que porta al punt final d'aquesta via, la Sala CEE.
Via GEIS, s'inicia a l'extrem O de la Sala Gran i comença per un passadís estret i descendent que tot seguit dóna pas a un ressalt de poc més de tres metres de desnivell, formant-se una petita cambra. En el sòl d'aquesta, es troben dos forats que porten a una galeria de regulars dimensions amb les parets inclinades i amb alguna xemeneia que es pot remuntar per accedir a un fals pis superior. Des de la base de la galeria, es pot arribar per dos camins paral·lels a la part superior d'una rampa de molta inclinació i d'uns 12 metres de desnivell, a la qual segueix un pou de -8 metres i segueix per unes gatoneres de fang i per unes galeries fins arribar a unes xemeneies que no han estat remuntades. A la part inferior d'aquesta rampa, també s'hi pot arribar per una altra galeria, omplerta de gran quantitat de fang i que s'inicia a l'extrem contrari de la galeria superior. Abans d'arribar al pou, a mà dreta s'obre el pas que l'uneix a la Sala del Bloc, anomenada així per l'existència al seu sòl d'un bloc de calcita prismàtica de regulars dimensions; aquesta sala s'acaba en una xemeneia que ha estat remuntada uns 10 metres, però sense resultat positiu.
També cal fer esment de la comunicació oberta a finals de 1978 entre la rampa de fang de la via CEE i el començament de la via GEIS, passant per sota de la Sala Gran i que consta d'una sèrie de passos estrets, oberts entre blocs.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Llers
 • Comarca: Alt Empordà
 • Unitat: Empordà, l'
 • Recorregut: 175 metres
 • Desnivell: 52 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:57

Situació


A la carretera que va de Figueres a Llers (GIP-5106), un quilòmetre abans d'arribar-hi, davant d'un cementiri de cotxes (Can Poc), a l'esquerra surt un camí carreter en direcció S, que s'enfila pel vessant de la muntanyeta anomenada Torres Blanques fins arribar al pla superior. Un cop dalt i a uns 50 metres a l'esquerra del camí es troba la boca de l'avenc, fàcilment localitzable pel fet de trobar-se voltada per una xarxa metàl·lica molt visible.

Història


Sembla ser que aquesta cavitat es dóna a conèixer l'any 1954 al ensorrar-se el sostre del pou d'entrada, és redescobrí a partir d'uns impresos que enviava la UEC als socis. Segons consta a les bibliografies, la primera exploració la realitzà la UEC de Figueres el 1964, encara que les exploracions foren continuades pel CEE (Centre Excursionista Empordanès), de Figueres. Entre el 1966 i el 1969 cada 24 de desembre s'hi celebrà a la sala Gran, la missa del Gall, amb l'assistència d'unes 50 persones. El 1977-78 el GEIS (Grup Empordanès d'Investigacions Subterrànies del CEE (Figueres) realitza una nova topografia.

Topos

topo Avenc de la Calma

Media

foto Avenc de la Calmafoto Avenc de la Calmafoto Avenc de la Calmafoto Avenc de la Calmafoto Avenc de la Calma

Biblio

 1. Borràs,J; Miñarro,JM; Talavera F.(1980).-”el ripollès, la garrotxa i l'alt Empordà” Catàleg Espeleològic de Catalunya (Vol. 4). Ed. Políglota. Barcelona.
 2. Delclós Suñer, Sebastià.(1968).-”L'avenc de la Calma”. Annals de l'Institut d'Estudis Empordanesos (Volum 7) 1968-69. I.E. Empordanesos
 3. Delclós Suñer, J.(1972).-”Cuevas y simas del Alt Empordà”. Comunicaciones del 2º Simposium de metodología espeleológica. SIE-CE Àliga. Barcelona.
 • Coordenades, fotografies i altres dades extretes del blog: Espeleobloc (post del dia 15-8-2011)