Avenc de l'ú

Petit avenc de 6 metres de fondària a la Serra l'Obac (Mura).

Va caldre eixamplar la petita boca terrosa de 0,60X0,25 metres, fins permetre el pas ajustat d'una persona. És fa peu als -3 metres, punt on la diàclasi, a més d'eixamplar-se canvia de direcció, del N85 del primer pou, passa a una altra de N28. Aquest nou pou de -3 metres, ample i generós, ben adornat amb concrecions, arrels i aranyes, permet el descens fins el fons situat a -6 metres. El sòl és ple de sediments, també hi trobem una llesca esfondrada de paret.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Mura
 • Comarca: Bages
 • Unitat: Obac, Serra de l'
 • Recorregut: 9 metres
 • Desnivell: 6 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2017-05-31 16:01:13

Situació

Carregant mapa...


Partint del coll del Boix en direcció al turó del Mal Pas de Puigdoure, deixarem a l'esquerra el trencall de l'Hospital de Sang. Més endavant deixarem també el contrafort que porta a les agulles de Matarrodona i a la cova Bonica de l'Illa. Agafarem el següent contrafort (contrafort 800, en el mapa del CET, coincideix amb la xifra 800 de la cota) sortint a la nostra esquerra i seguint el fil de la carena. Arribarem a un penya-segat des d'on a sota mateix veurem l'Agulla Petita de Matarrodona. Nosaltres davallarem per la nostra dreta, trobant una canal fressada dins el bosc. Al costat hidrogràfic esquerre d'aquesta canal, dividida en dues parts per un petit promontori, hi ha l'avenc de l'Ú, aproximadament a la cota 767 metres. Trobarem la boca a la primera divisió tal i com venim, tot just davallant uns metres i arrecerada en un bloc de conglomerat. 
Coordenades aproximades.

Història

Fou descobert el 15-01-2000 per Jordi Guillemot i Clara Formosa del Centre Excursionista de Terrassa. Degut a la seva estretor, no aconsegueixen explorar-lo fins el 13-03-2004 en que diversos membres d'un grupuscle anomenat Espeleopringuer, aconsegueixen introduir un individu a l'interior, la feinada va estar en poder retornar-lo a l'exterior.
El nom li bé donat per una agulla rocosa separada del cingle que domina un indret enlairat i situat al bell mig entre l'avenc de l'Ú i la cova de l'Ú, aquest promontori és coneix com la Fortalesa de l'Ú.

Topogràfics

topo 0: Avenc de l'ú

Fotos

Bibliografia

 1. Guillemot i Marcet, Jordi; Anglés i Vila, Marc (2008).-”La cova i l'avenc de l'U”. Arxiu Centre Excursionista de Terrassa (114):263-266. CE Terrassa.
 2. Valles Tena, Jordi de (2016).-”Bages, Barcelonès, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental” Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.5):196-197. ECG/FCE

Copyright © Espeleoworld 2023.