Avenc de l'Arlà

Avenc de 63 metres de fondària a les Peces (Albinyana)

Mitjançant un parell de ressalts s'arriba a una cambra de regulars dimensions amb dues saletes laterals. Al fons d'aquest primer tram s'obre un estret conducte que dóna accés a la part vertical de la cavitat, format per un sol pou amb múltiples replans i de dimensions molt variades, estrenyent-se cap al final per a accedir en el seu fons a una galeria final d'escàs recorregut.
Recentment (novembre del 2016) membres del GES Garraf descobriren una nova sala d'uns 10 metres de longitud, de sentit ascendent i prou decorada per formacions litogèniques, a la qual s'accedeix per un passamà que porta a l'extrem de la capçalera del pou principal. Aquesta petita sala fou batejada com Sala de l'Home Incògnit.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Albinyana
 • Comarca: Baix Penedès
 • Unitat: Bonastre,Massís de
 • Recorregut: 160 metres
 • Desnivell: 63 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Dolomies
 • Bio:
 • Última revisió: 2017-04-13 14:30:29

Situació

Carregant mapa...


Situats al nucli de Les Peces (Albinyana), ens dirigirem a la zona del poliesportiu on trobarem el carrer de Sant Antoni, seguirem fins el final d'aquest i continuarem per la pista de la carrerada, on a la dreta hi trobem un dipòsit d'aigua; en acabar-se la pista seguim per un sender que en uns 300 metres puja en direcció NO fins un turó proper (cota 257 metres), des d'ací el sender baixa en direcció O, per la banda dreta hidrogràfica d'un incipient torrent, on als 130 metres de recorregut trobarem la cavitat, molt visible ja que de dins de la boca i neix una figuera.

Història

Encara que és citat per Font i Sagué el 1897, per Faura i Sans el 1909 i per J. Ferraté el 1918, cap d'ells aporta dades sobre la cavitat.
El dia 3 de setembre de 1933, Andorrà, Closas, Espanyol, Garí, Morell, Reixach i Semir, es traslladen al poble de les Peces, agregat d'Albinyana, on els esperen en Lluís Porta i germans per realitzar l'exploració de la cavitat.
Cavitat prou coneguda per totes les generacions d'espeleòlegs catalans que l'han visitada freqüentment. Darrerament (novembre del 2016), membres del GES Garraf (Sitges) van poder explorar una petita sala inèdita i situada a l'alçada de la capçalera del pou principal. Tanmateix van realitzar una nova topografia de tota la cavitat.

No obstant sembla ser que anteriorment a totes aquestes dates, concretament el 4 de setembre de 1858 ja s'hi va baixar per tal de recuperar el cadàver d'una persona que va ser assassinada i llençada a l'interior de la cavitat.
El crim de l'avenc de l'Arlà:
Per la historia oral i en part escrita, se sap que en una masia avui enderrocada (el mas de l'Adroguera, poc més avall del mas d'en Mata), es feia moneda falsa. La màquina que utilitzaven els falsificadors s'espatllava sovint, i avisaren un mecànic de Barcelona. Temerosos els delinqüents d'ésser denunciats, resolgueren matar-lo; així, l'enganyaren dient-li que la màquina era a una cova de la muntanya, el van conduir fins l'avenc de l'Arlà, el mataren i el llençaren dins. Sembla que un boscater trobà el cadàver, i més tard foren enxampats els culpables.
El rector de llavors, mossèn Marià Planells i Cot (1833-70), fa al llibre d'òbits, sota el títol “Home incògnit”, una pulcra i exacta descripció del vestit del difunt:
Als 4 setembre de 1858, en la Montaña del Arlà de esta Parroquia ...dintre de un Avench ... se enquantra un home difunt vestit ab molta desencia, ab una bona capa de paño blau turquí, chaqueta paleto de paño negra, pantalon llana de color de café, chaleco de lana oscur, camisa de percala ab vias bermellas, tapabocas no se coneix lo color, camisa interior de llana blanca y botas enteras de cuyro fi. He notat tots aquestos senyals perque si se presentaba alguna persona que los donés se podria formar lo obit.
La memòria col·lectiva recorda que els malfactors (Josep Segalà, “el Caset”, que era fill d'Albinyana i en Francesc Ventura, “el Fusteret”, de la Bisbal del Penedès) foren condemnats a cadena perpètua i posats a picar pedra a Tarragona; al cap d'uns anys, diuen que el que era fuster ebenista, féu una tauleta per a la reina Isabel II, i quedaren tots dos en llibertat. 

Topogràfics

topo 0: Avenc de l'Arlà
topo 1: Avenc de l'Arlà
topo 2: Avenc de l'Arlà

Fotos

foto 0: Avenc de l'Arlà
foto 1: Avenc de l'Arlà
foto 2: Avenc de l'Arlà
foto 3: Avenc de l'Arlà
foto 4: Avenc de l'Arlà
foto 5: Avenc de l'Arlà

Bibliografia

 1. Agüera, A.(1997).-”El macizo cavernoso de Albinyana”. Més Avall (1):14-102. SES- Club Esquí Puigmal. Barcelona.
 2. Bofarull i Terrades, Manuel.(1995).-”Noticies de les Peces d'Albinyana”. Miscel·lània Penedesenca 1995 pp 141-162.
 3. Borràs, J.; Miñarro, J.M.; Talavera, F.(1978).-”l'Alt Camp, la Conca de Barberà, el Baix Penedès i el Tarragonès” Catàleg Espeleològic de Catalunya (Vol.2):1-246. Ed. Políglota. Barcelona.
 4. Closas, J.(1935).-”Avenc de l'Arlà”. Sota Terra (II):17-21. Club Muntanyenc Barcelonès.
 • Fotos extretes del blog: (espeleobloc.blogspot). Apunts dels dies 22-1-2015 i 13-4-2015.
 • Topografia (2016) i fotos GES Garraf, extretes del blog: ges-garraf.blogspot. Apunt del 28-3-2017

Copyright © Espeleoworld 2023.