Avenc de l'Arion

Avenc d'uns 58 m. de fondària a Ulldecona (el Montsià)

Està constituït per un únic pou, de dimensions no massa amples, d'uns 48 metres de profunditat. Aquí, un gran con d'enderrocs origina una pronunciada rampa, que arriba al punt de màxima fondària (cota – 58). (dades extretes de l' exploració del 1934).
L'exploració el març i abril de 2015 per part de membres de l'EC Tortosa i a manca d'una nova topografia, corrobora bastant aquesta descripció.
Cal afegir que els companys tortosins van detectar una concentració bastant important de guilla (això que ara en diuen hipòxia) i una forta olor d'amoníac pels excrements dels rat-penats.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Ulldecona
 • Comarca: Montsià
 • Unitat: Montsià, el - Godall
 • Recorregut: 70 metres
 • Desnivell: 58 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2015-10-21 14:40:50

Situació

Carregant mapa...


Al SO de la Serra de Godall, més concretament de l'anomenada Serra Grossa.
L'avenc es troba al S del mas de l'Arion, en el vessant dret del barranc que baixa del punt més alt de la serra (lo Molló, 378 m.) i al mig de la sendera que puja a aquest cim.
Avui, 80 anys més tard, una pista per a 4X4, ens porta des del Km.4 de la carretera de Godall a Ulldecona, fins a uns repetidors de telefonia a “Lo Molló” 378 m. Des d’ací, seguint el barranquet i intuint un sender que baixa cap al Mas de l’Arion, a cota 286m., trobem la boca.
La boca encara resta mig tapada per uns grans blocs, que els primers exploradors van treure per explorar-lo i els van tornar a col·locar. Membres de l'EC Tortosa van haver de “picar” alguns d'ells per poder entrar el març de 2015.
Coordenades aproximades

Història

La primera exploració de l'avenc tingué lloc el dia 12 d'agost del 1934 i fou portada a terme per un grup de socis del CEC comandats per Lluís Porta i Massana, entre els exploradors sabem que també hi era el seu germà Joan i el bioespeleòleg Francesc Español i Coll.
No tenim gaires notícies d'exploracions, encara que pensem pugui ser el mateix avenc explorat pel GES del CMB el novembre del 1958, que van batejar com Avenc d'Ulldecona, li van atorgar 54 metres de profunditat i van creure que eren els primers exploradors. L'any 1982 també va ser visitat per membres del G.E. d'Ulldecona (ells li deien Avenc dels Arions).
Relocalitzat per l'EC Tortosa el març de 2015, que van procedir a una exploració, després d'haver de fer una desobstrucció parcial de la boca.
Es pot aprofitar l'excursió i a la finca de l'Arion es poden observar uns quants exemplars de les oliveres més velles de la Península Ibèrica (possiblement, diuen, de l'època ibero-romana).
Toponímia: En Lluís Porta anomena la cavitat com Avenc de l'Orió (tot fent constar que l'origen d'aquest nom és una corrupció d'Hilarion). Segons la toponímia oficial la denominació correcta seria Arion, que sembla tenir el mateix origen que explica Porta.

Topogràfics

topo 0: Avenc de l'Arion

Fotos

foto 0: Avenc de l'Arion
foto 1: Avenc de l'Arion
foto 2: Avenc de l'Arion
foto 3: Avenc de l'Arion
foto 4: Avenc de l'Arion
foto 5: Avenc de l'Arion

Bibliografia

 1. Porta, Lluís (1935).- “Recerques espeleològiques per la comarca de Tortosa”. Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya (478): 111-114. CEC. Barcelona.
 • Fotografia inèdita de Lluís Porta, extreta de l'arxiu de l'ERE del CEC.
 • Actualització de dades i fotografies actuals extretes del blog de l'Espeleo Club Tortosa (març i abril 2015).

Copyright © Espeleoworld 2023.