Avenc de l'Arboç

Avenc de 60 metres de fondària a Sitges

La boca d'aproximadament 3 metres de diàmetre dóna pas a un pou de 28 metres de fondària, als 13 metres trobem una estreta finestra que un cop superada ens situa a la part superior d'una cúpula, en quan la comencem a davallar, observarem com el pou  es va eixamplant fins quedar-nos situats en mig   d'un pou molt concrecionat que en total fa 38 metres. Un cop a la base una forta rampa de pedres ens duu a un conducte que finalitza a -60 metres.

  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Sitges
  • Comarca: Garraf
  • Unitat: Garraf, el
  • Recorregut: 83 metres
  • Desnivell: 60 metres
  • Granunitat: Serralada Litoral
  • Litologia: Calcàries
  • Bio: Troglocharinus Ferreri Reitt.2 exemplars mascles.    Recol·lectat  per Francesc Rubinat el 14 de març de 1992.
  • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació


Des de la dolina de Campgràs, ens dirigirem cap a l'avenc Benjamí Digón, des d'aquest seguirem cap a l'est passant per l'avenc Anna Svacbroc, força visible per una  gran fita pintada amb ratlles blaves (dades de 2009), seguidament anirem en direcció sud-est fins situar-nos al començament del vessant des d'on divisarem  un petit turó al final del pendent en direcció al fondo de Vallbona.  Abans d'arribar al petit turó, hi ha un coll, la cavitat es troba a 165 metres abans d'arribar al coll i quasi a tocar de la carena on comença el pendent del fondo que es troba a l'est, que és el mateix fondo de Vallbona, el qual gira cap el nord després del turó esmentat, tot remuntant en direcció a la capçalera.

Història

L'any 1957 membres del GES el descobreixen i exploren l'únic pou de 24 metres. L'any 1986 durant el curset del GES, un dels cursetistes descobreix a mig pou un petit forat sobre una paret concrecionada, unes setmanes més tard s'eixampla el forat i permet accedir a la nova part de la cavitat. La sorpresa dels exploradors augmentà al trobar al fons unes restes humanes, que  després de posar-se en contacte amb el Museu de Paleontologia de Sabadell i posteriorment amb la càtedra de medicina legal de la Universitat de Barcelona tan sols serví per determinar que es tractava d'un sol individu d'una edat entre 25 i 30 anys i que l'antiguitat dels ossos eren anteriors a 30 anys. Queda doncs per resoldre per quin punt van accedir els ossos o el personatge fins al fons de la cavitat.

Topogràfics

topo 0: Avenc de l'Arboç

Fotos

foto 0: Avenc de l'Arboç
foto 1: Avenc de l'Arboç
foto 2: Avenc de l'Arboç
foto 3: Avenc de l'Arboç
foto 4: Avenc de l'Arboç
foto 5: Avenc de l'Arboç
foto 6: Avenc de l'Arboç
foto 7: Avenc de l'Arboç

Bibliografia

1.Gual Balcells,Jordi; Ferre Masdeu, Arnald; Monte Gamboa,Agustí.(1993).- “Garraf, antics avencs, noves fondàries” Sota Terra (7): 20-25. GES - CMB. Barcelona.2.Borràs, J. (1974).- Catálogo Espeleológico del Macizo de Garraf (II):1-166. Barcelona.

Copyright © Espeleoworld 2022.