Avenc de Farrubio

Avenc de 106 m. de fondària al massís de El Port

La boca, de regulars dimensions i enclavada en una petita depressió, presenta un desnivell entre llavis de 4 metres, donant pas a una rampa que porta al primer pou (13,5 m.) la base del qual és una estreta planta en rampa a la que segueix una nova vertical de 10,3 metres.
A continuació, un pou de 29 metres, molt escalonat, porta fins a la cota – 64. En aquest punt, una llarga planta en rampa que seguint-la cap avall queda obturada per blocs (cota – 73), però si es segueix en direcció ascendent es passa per damunt d'uns blocs entre els que es troben alguns passos estrets. L'esquerda s'estreny notablement i a continuació s'obre el darrer pou, de 33 metres i dividit per diferents blocs encastats. Al seu fons (cota – 95) la planta davalla en rampa i finalitza en un ressalt, que és el punt de màxima penetració.
La cavitat es troba enclavat en una diàclasi O-E, tractant-se d'una cavitat de les denominades “tectòniques”, amb una morfologia clara de decalcificació.
  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Tortosa
  • Comarca: Baix Ebre
  • Unitat: Port, el
  • Recorregut: 176 metres
  • Desnivell: 106 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Calcàries
  • Bio:
  • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació

Carregant mapa...


A l'E del cim de Farrubio (791 m.). L'accés més fàcil s'inicia des de la corba més septentrional del conegut “Caragol” de la carretera que puja al mont Caro. Cal seguir la carena en direcció ENE per un senderó poc marcat que passa pocs metres per sota d'ella. Un cop a l'alçada del cim de Farrubio, cal seguir endavant mantenint l'alçada i uns 500 metres més enllà, ja es pot observar la depressió d'entrada envoltada d'alguns arbusts. Aproximadament poc més d'una hora de marxa. Coordenades aproximades.

Història

Cavitat localitzada per l'excursionista tortosí Rafael Cohí, qui va comunicar la troballa a uns joves espeleòlegs d'un grup local anomenat Joventuts Espeleològiques Tortosines (primer antecent de la SIRE-UEC Tortosa i posteriorment Espeleo Club Tortosa) el qual la van explorar a finals de l'any 1973.
El gener del 1974 membres de la SIE – CE Àliga (Barcelona) la tornen a explorar i aixequen la topografia.

Topogràfics

topo 0: Avenc de Farrubio

Fotos

Bibliografia

1. Cardona, F. (1990).- Grans cavitats de Catalunya, vol 2. 484 pp. EC Gràcia, Barcelona.   2. Prades, J. (1974).- “Avenc de Farrubio” EspeleoSie (16): 27-35. SIE-CEA. Barcelona

Copyright © Espeleoworld 2023.