Avenc de Can Roca Roja Nº2

Avenc de 31 metres de fondària a la zona de Can Roca Roja, Sant Feliu de Pallerols.

Aquesta cavitat presenta dues boques situades a menys de 20 metres una de l'altra. La boca més petita (0,30x0,50 metres), es troba a més alçada, mentre que la boca principal apareix dividida en dos per un bloc. Segueix una rampa de 10 metres amb una inclinació de 45º, des d'aquest punt trobem una galeria ascendent de 16 metres de recorregut, comunicant amb la boca superior. Situant-nos de nou al final de la rampa i seguint en la mateixa direcció inicial, baixarem entre grans blocs fins a situar-nos a la cota -26 metres.
La galeria principal, que també s'inicia al final de la rampa d'entrada, però en direcció oposada a les altres dues,duu a un ressalt de 5 metres, de seguida es bifurca i seguint la galeria principal, s'arriba a una sala de 12x18 metres, al final de la qual s'obre una gatera obstruïda per blocs. En aquesta galeria també trobem 2 petits pous, un de -7 metres entre blocs de petites dimensions, i un altre de -8 metres amb un ressalt als 4 metres, per acabar en una diàclasi amb les parets cobertes de concrecions. El desnivell total és de 31,5 metres.
  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Sant Feliu de Pallerols
  • Comarca: Garrotxa
  • Unitat: Valls d'Hostoles i d'en Bas
  • Recorregut: 149 metres
  • Desnivell: 31 metres
  • Granunitat: Serralada Transversal
  • Litologia: Gresos
  • Bio:
  • Última revisió: 2014-08-01 05:43:33

Situació

Carregant mapa...


Anant per la carretera C-153 de Rupit al coll de Condreu, poc després de passar el quilòmetre 35 i al final de la recta on hi ha pintada una gran “estelada”, girarem a l'esquera per agafar una pista que remunta paral·lela a la riera de Papalló en un primer tram, i seguir remuntant paral·lelament pel torrent de Coma-Serra en un segon tram, seguirem sempre per la pista principal fins a sortir a una zona plana amb camps de conreu, seguirem aquesta fins arribar a una cruïlla per on passa una línia elèctrica, seguirem recte i en menys de 300 metres arribarem a un camp de conreu on al bell mig trobem el mas de Can Roca Roja.
En lloc d'anar cap a la casa, vorejarem el camp per l'esquerra, on a l'alçada de la casa trobarem una antiga pista forestal, la seguirem uns 15 metres on trobarem una cruïlla, seguirem per la de la dreta fins al final de la pista, aquesta acaba uns metres abans d'arribar a un petit pla on hi ha unes senyals d'acotats de caça. Si ens fixem en el arbres d'aquest punt, veurem que alguns estan marcats amb pintura vermella, seguirem aquestes marques als arbres per un corriol pel mig del bosc i al poc trobarem unes petites fites al costat del camí que ens situen en la boca inferior de l'avenc de Can Roca Roja nº2.
Per anar a la boca superior, seguirem un petit corriol que hi ha per damunt de la boca inferior, i en menys d'una vintena de metres trobarem la petita boca superior al peu d'un arbre.

Història

La primera exploració de la que tenim constància, és la realitzada per membres de l'ERE del CEC i del GE Olotí que l'exploraren el dia 11 de gener de 1976, aquests l'anomenaren “Forat nº 1 de Roca Roja” però aquesta topografia restà inèdita i no s'arribà a publicar, el fet de nomenar la cavitat com a nº 1, fa suposar que devien conèixer altres cavitats de la zona. El 25 de juny de 1976, membres del GGG (Grup Geogràfic de Gràcia, predecessor de l'actual ECG), exploren i topografien la cavitat.
En un primer moment se la va denominar erròniament “Avenc de Can Roca Reiga nº 2”, aquesta denominació fou corregida en posteriors catàlegs pel nom correcte de “Can Roca Roja”.
Aquesta cavitat pertany al municipi de Sant Feliu de Pallerols, i per tant a la comarca de la Garrotxa. En el seu moment es va situar erròniament en el municipi de Rupit i Pruit i per tant a la comarca de l'Osona, suposem que aquest error vindria donat a que l'accés es realitza des de la carretera de Rupit i que la casa de Can Roca Roja també està situada en aquest municipi, però no així la cavitat.

Topogràfics

Fotos

Bibliografia

  1. Borràs, J;Miñarro, JM; Talavera, F.(1982).-”el Baix Empordà, el Gironès, la Selva,l'Osona, el Vallès oriental i el Maresme.” Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.6):84-85. Ed Políglota. Barcelona.
  2. Lagar, A.; Cardona, F.; Ferreres,J.(1977).-”Dades per al coneixement espeleològic de la Salut – Collsacabra. Barcelona” Excursionisme (31):24-32. UEC.
  3. Lagar, A.; Cardona, F.; Ferreres,J.(1978).-”Datos para el conocimiento espeleològico de la Salut – Collsacabra. Barcelona. Exploracions (2):11-27. Grup Geogràfic de Gràcia.
  • Topografia inèdita facilitada per l'arxiu de l'ERE del CEC.

Copyright © Espeleoworld 2023.