Avenc Cp.6

Important avenc de 283 m. de fondària al vessant S de Mont Caro (el Port)

L'estreta boca (0,35 m. de diàmetre) pot semblar molt ampla quan es veu a continuació l'inici de la Gatera Còsmica, petit conducte semi-vertical de 8 metres de llarg i 0,20 per 0,50 metres en els seus punts més estrets.
Aquest selectiu pas dóna accés al primer pou de 11,5 metres. Des de la seva base es pot anar a la Via dels Pous o a la Via de les Gateres. Aquestes dues vies van baixant entrecreuant-se fins a la cota – 106.
Des d'aquí i mitjançant una gatera triangular, s'arriba a un seguit de sales sobreposades que, entre grans blocs inestables, porten a un pou de 6 metres. En un extrem de la seva base i gràcies a l'eixamplament d'un estret meandre, s'arriba a un pou de 13 metres i a la Sala de les Lloses. Serpentejant pel mig dels blocs i amb una nova desobstrucció, s'entra a una zona activa que, amb un ressalt de 6 metres i una nova desobstrucció, acaba a la cota -201,5.
Desobstruint una estreta diàclasi a manera de balcó al ressalt de 6 metres, s'accedeix al Meandre de la Dutxa que porta a un pou de 24 metres, on s'inicia un gran caos de blocs que segueix fins a la cota – 247 (punt on van acabar les exploracions l'any 1987). Tot el sector final de l'avenc rep importants aportaments hídrics.
Poc abans del punt final anterior i després de molta feina de desobstrucció es va aconseguir obrir pas a un conducte subvertical que desemboca en un pou de 16 metres, al fons del qual es troben dos estrets conductes verticals, per un dels quals s'assoleix el punt de màxima fondària (cota – 283). Per l'altre (cota -278) s'albira alguna possibilitat de continuació, però la desobstrucció és complicada i difícil.
A manca de dades espeleomètriques dels autors de la topografia, hem calculat sobre la mateixa que el recorregut total de la cavitat superarà àmpliament els 600 metres, encara que aquesta és una xifra totalment estimativa.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Roquetes
 • Comarca: Baix Ebre
 • Unitat: Port, el
 • Recorregut: 600 metres
 • Desnivell: 283 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Dolomies
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:57

Situació

Carregant mapa...


Al vessant S del cim del Caro que forma la capçalera del barranc de Cova Pintada. Totes les cavitats localitzades a la zona alta d'aquest barranc es troben relativament a la vora unes de les altres, situades dins la canal que va formant el barranc.
El CP.6 es troba una mica més avall del CP.4 i més cap al SO, en direcció al centre de la canal.

Història

Després de les primeres recerques a la zona baixa del barranc de Cova Pintada, iniciades el 1985 pels membres de l'Espeleo Club Tortosa, van seguir les prospeccions per la zona més alta tot cercant possibles connexions amb el CP.1.
L'exploració del CP.6 va requerir nombroses i titàniques desobstruccions. Fins i tot van arribar a instal·lar un generador elèctric a la boca que donava llum per poder carregar les bateries de les “Hilti”. Els treballs de la primera fase es van acabar a finals de l'any 1987, però al març de l'any següent van continuar les importants desobstruccions a les cotes inferiors, aconseguint arribar a la cota de màxima profunditat al cap de dos anys.

Topogràfics

topo 0: Avenc Cp.6
topo 1: Avenc Cp.6
topo 2: Avenc Cp.6
topo 3: Avenc Cp.6

Fotos

foto 0: Avenc Cp.6

Bibliografia

 1. Cardona, F. (1990).- Grans cavitats de Catalunya, vol 2. 484 pp. EC Gràcia, Barcelona.
 2. Espeleo Club Tortosa (1988).- “A la recerca de noves grans cavitats a Catalunya – Avanç al coneixement de les noves cavitats de la vessant sud de Caro”. Fulls Periòdics d'Informació General (25): Federació Catalana d'Espeleologia. Barcelona.
 3. Espeleo Club Tortosa (1993).- “A la recerca de noves grans cavitats a Catalunya – Avanç al coneixement de les noves cavitats de la vessant sud de Caro”. Sota Terra (7):60-73. GES – CM Barcelonès.
 • Coordenades i fotografia extretes del blog de l'Espeleo Club Tortosa

Copyright © Espeleoworld 2023.