Avenc Cp.3

Interessant avenc de 74 m. de fondària al sector de Cova Pintada (el Port)

Un pou d'entrada de 9 metres de profunditat ens dóna accés a dues vies: La Via del Mort i la Via de les Sales. A la primera, un pou de 35 metres, dividit en un parell de trams, ens deixa en una sala molt concrecionada i plena de sediments. En un racó, a l'inici de la sala, es troba un pou de 20 metres (Pou Cul-de-sac) on s'assoleix el punt de màxima fondària de l'avenc (- 74 m.).
El nom d'aquesta via i de la sala es deu a que en la primera exploració es va trobar un esquelet humà.
A la Via de les Sales s'accedeix per una rampa i un pou aeri de 35 metres que ens deixa a la primera sala (Sala Gran), hom diu que aquesta és la sala subterrània més gran del massís del Port. Des d'aquesta podem remuntar per anar a la Sala Alien i a la Sala del Llac o, per un lateral, a la Sala del Curs, on el punt més alt es troba a tan sols 7 metres de desnivell respecte a la cota de la boca d'accés a la cavitat.
Quan vam fer la primera versió d'aquesta fitxa no teníem dades respecte al recorregut total de la cavitat i vam calcular que podia estar aproximadament pels voltants dels 400 metres. Poc després sortia el llibre Els Ports. Barrancs, coves i avencs (Victor Ferrer, 2013) on ja apareix el recorregut total de 665 m., confirmat per la poligonal que ens han fet arribar els amics de Tortosa.
  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Roquetes
  • Comarca: Baix Ebre
  • Unitat: Port, el
  • Recorregut: 665 metres
  • Desnivell: 74 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Dolomies
  • Bio:
  • Última revisió: 2014-03-02 11:55:01

Situació

Carregant mapa...


Al vessant dret del barranc de Cova Pintada i per damunt d'aquesta gran balma. En el paratge denominat Solà de l'Avenc, a uns 50 metres per damunt del llit del barranc.
(A wikiloc es pot trobar un track de l'itinerari)

Història

Aquesta va ser la cavitat citada pel pastor Cesáreo l'any 1985 a membres de l'Espeleo Club Tortosa, però que van necessitar quatre intents successius per localitzar-la i en aquest temps van localitzar primer el CP.1 i el CP.2.
Malgrat el seu interès no es va donada per acabada l'exploració fins l'any 2010, quan es van finalitzar d'explorar algunes incògnites i es va fer la topografia, que ha restat inèdita fins a la primavera del 2013 i que ara acompanyem per completar la fitxa (juny 2013) i facilitada pels companys de Tortosa.
Nota complementària: En Lluís Ibáñez, al seu blog: pelport.blogspot.com.es (post del dia 1 de maig del 2010), relata l'itinerari d'una excursió tot aprofitant la història de dos sicaris que van anar a trobar un pastor conegut com “el murciano” i un cop reconegut li van inferir una ganivetada al ventre. Tenint dubtes si l'havien mort en primera instància, hi van tornar i encara el trobaren moribund. Per assegurar-se, el portaren fins a l'avenc de la Solana i el van estimbar pel pou. Tot plegat sembla que va ser una venjança d'un pare amb una filla deshonrada pel pastor. No s'especifica de quin temps és aquesta història.
Quan els companys de l'Espeleo Club Tortosa van fer la primera exploració de l'avenc, van trobar un esquelet humà que va ser retirat i enterrat al cementiri de Roquetes. A la cavitat, a més de CP-3, també la coneixen com Avenc del Mort. Però al mapa de l'ICC apareix com Avenc de la Solana, coincidint amb la història de l'assassinat.

Topogràfics

topo 0: Avenc Cp.3
topo 1: Avenc Cp.3
topo 2: Avenc Cp.3
topo 3: Avenc Cp.3

Fotos

foto 0: Avenc Cp.3
foto 1: Avenc Cp.3
foto 2: Avenc Cp.3
foto 3: Avenc Cp.3
foto 4: Avenc Cp.3
foto 5: Avenc Cp.3
foto 6: Avenc Cp.3
foto 7: Avenc Cp.3

Bibliografia

  1. Espeleo Club Tortosa (1988).- “A la recerca de noves grans cavitats a Catalunya – Avanç al coneixement de les noves cavitats de la vessant sud de Caro”. Fulls Periòdics d'Informació General (25): Federació Catalana d'Espeleologia. Barcelona.
  2. Espeleo Club Tortosa (1993).- “A la recerca de noves grans cavitats a Catalunya – Avanç al coneixement de les noves cavitats de la vessant sud de Caro”. Sota Terra (7):60-73. GES – CM Barcelonès.
  3. Ferrer, Victor & Espeleo Club Tortosa (2013).- Els Ports. Barrancs, coves i avencs. Edició de l'autor: 108 pp + 1 llibret de fitxes de les cavitats.
  • Situació i coordenades extretes del mapa del Catàleg Espeleològic del Port (Blog de l'Espeleo Club Tortosa).
  • Ortofoto de situació extreta del blog de la SIS del Centre Excursionista de Terrassa (post del dia 10-11-2011)

Copyright © Espeleoworld 2023.