Antic Bullidor

Interessant avenc de 188 metres de fondària variable, situat a Gisclareny.

La cavitat s'estructura sobre una diàclasi que a la part exterior té uns 5 metres de longitud, en un dels seus extrems es situa el punt on es realitzà la darrera desobstrucció i que dóna accés a l'interior mitjançant un pas estret que va augmentant de dimensions a mida que davallem. Un primer ressalt de 4 metres ens situa en un replà on trobem alguns enderrocs provinents de l'exterior. A partir d'aquí, una re-instalació ens permet flanquejar fins l'altre extrem, buscant la part més amplia. Des d'aquest punt ens situem en la vertical, un tram aeri ens situa en un nou replà, per l'esquerra d'aquest hi ha l'opció de poder continuar davallant per un fort pendent, a la base del qual i després de superar un parell de ressalts, s'inicia una galeria descendent on hi trobem algunes formacions i el sòl cobert de petits gours concrecionats. Al final de la galeria trobem dos nous ressalts de 5 i 6 metres respectivament donen accés a una sala de respectables dimensions. A l'altre extrem trobem una nova galeria de sostre baix i plena de fang, ja que en èpoques de pluja aquesta zona resta inundada. Després d'un curt recorregut s'arriba al primer sifó permanent, d'uns 3 metres de longitud, que ens obliga a fer una petita apnea. A partit d'aquest punt la galeria remunta en fort pendent uns metres fins que es torna horitzontal, al final d'aquest tram trobem dos continuacions, una a la base de la galeria, on hi ha un pas impracticable que comunica de nou amb la galeria en un punt inferior; l'altre és a la part superior on cal superar un ressalt, un cop passat aquest la galeria baixa en pendent fins fer cap a un pou d'11 metres de fondària. A la base d'aquest trobem una xemeneia que comunica amb el pas impracticable indicat anteriorment, a l'altre extrem s'inicia una galeria en fort pendent que acaba en un pou de 7 metres, el qual ens situa a -130 metres de fondària, en aquest punt es va assolir el màxim nivell d'accés aconseguit el dia 7 de setembre de 1993.
A partir del final d'aquella exploració, trobem que el pou segueix baixant fins arribar a la cota -153 metres, on trobem el nivell actual de l'aigua (3-9-2016), aquí s'inicia una galeria submergida i força inclinada que ens situa a la cota -188 metres, en aquest punt s'observa la capçalera d'un nou pou que continua baixant.
  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Gisclareny
  • Comarca: Berguedà
  • Unitat: Cadí - Moixeró
  • Recorregut: 398 metres
  • Desnivell: 188 metres
  • Granunitat: Prepirineu
  • Litologia: Calcàries
  • Bio:
  • Última revisió: 2019-08-29 15:02:20

Situació

Carregant mapa...


Des de la casa de colònies de la Font Nostra, surt un marcat sender que es dirigeix al refugi de Sant Jordi i al Coll de Pendís, abans d'entrar al congost dels Empedrats, cal seguir pel torrent que trobem al marge dret hidrogràfic, de seguida cal remuntar pel marge esquerre hidrogràfic una llarga torrentera amb un fort pendent fins la cavitat.

Història

Descobert el 1989 per membres de la SIES – CCR l'Avenç (Esplugues de Llobregat) després de practicar una important desobstrucció a la boca d'entrada. Aquell mateix any poden arribar a la cota – 77 on un pou inundat els impedeix la progressió.
L'any següent (1990) continuen les exploracions i degut a l'estiatge poden arribar a 110 metres de fondària (topo a – 82).
No és fins l'any 1993 i, després de nombrosos intents, que el dia 9 de setembre poden assolir el punt de màxima fondària (-130 metres).
No és fins el dia 3 de setembre del 2016, en que membres de la SIES-l'Avenç juntament amb l'Hilari Moreno (Associació Catalana d'Espeleologia Subaquàtica-PROTEUS) aconsegueixen arribar a la cota -153 metres, punt aquest on troben el nivell d'aigua actual degut a la sequera d'aquest any. A partir d'aquest punt realitzen una immersió de -35 metres de fondària, assolint la cota de -188 metres a la capçalera del que sembla un nou pou.
No cal dir que l'exploració de la cavitat està condicionada al nivell de les aigües, de molta variabilitat en petites franges de temps i tenint en compte el grau de perill en funció de l'estat meteorològic.

Topogràfics

topo 0: Antic Bullidor
topo 1: Antic Bullidor

Fotos

foto 0: Antic Bullidor
foto 1: Antic Bullidor
foto 2: Antic Bullidor
foto 3: Antic Bullidor
foto 4: Antic Bullidor

Bibliografia

  1. Subirada, Ramon (1992).- “Antic Bullidor (M-5)”. Espeleología SIES (1): 37-39. SIES-CCR l'Avenç. Esplugues de Llobregat.
  2. Asensio Vela, Antonio.(1997).-”Exploracions a la Serra del Cadí.(Recull preliminar dels treballs efectuats de 1982 a 1992”. Cavernes (24):61-64. GE Badalona.
  3. SIES (1990).-Memoria Campaña 1990. SIES – CCR l'Avenç. Esplugues de Llobregat (inèdita).
  4. SIES (1993).-Memoria Campaña 1993. SIES – CCR l'Avenç. Esplugues de Llobregat (inèdita).
  • Dades, topografia i fotos extretes del Facebook de la SIES-l'Avenç d'Esplugues de Llobregat. Nota del 7 de setembre de 2016.
  • Coordenades i foto boca facilitades l'agost de 2019 per Josep Guarro.

Copyright © Espeleoworld 2023.