En el fondo de la Troneda (o Tronera ?), quan s'uneixen les dues rieres que conformen la seva capçalera, la pista segueix pel bell mig del tàlveg (a l'esquerra es veu una barraca de pedra seca en bastant bon estat: no és la que busquem) i a escassament 200 metres abans d'arribar al corral de la Troneda, a uns 15 metres per damunt del seu vessant esquerre, es veuen les restes d'una antiga barraca de pedra. A pocs metres al NO d'ella es localitza l'avenc.
Carregant mapa...
Per una petita boca es penetra en un pou de 14.5 metres que arriba a un munt de blocs cimentats per la litogènesi. Aquí s'origina una curta galeria en direcció O amb un lleuger desnivell a la zona central. A l'extrem O, la volta s'aixeca en una xemeneia estreta. El seu origen sembla vinculat a les filtracions aportades pel torrent quan el seu nivell estava més elevat i que van incidir sobre dues solucions de continuïtat que s'uniren més tard. Les colades parietals al llarg del pou són abundants.
Localitzat per Rafael Amat i Carreras el 14 d'agost del 1923, abans de l'exploració a l'avenc del Mas Traval i, encara que no l'explora, en fa esment a la seva obra. No és fins cap a principis dels anys 1980 que una colla d'amics de Begues, capitanejats per Carles Ortiz i embrió del que al cap dels anys seria el Begues Espeleo Club, el retroben i l'exploren. A partir d'una conversa molt posterior amb el propi Carles, ens comenta l'existència i situació de l'avenc, que el desembre del 1990 l'explora i topografia un reduït equip de la SIE – CE Àliga.
Комментариев пока нет.
Станьте первым, кто поделится своим опытом!
Зарегистрированных исследований пока нет.
Зарегистрируйте свое посещение этой пещеры!
<strong>Amat i Carreras, R. (1924).- “Sota el massís de Garraf. Campanya de l'any 1923” </strong> <em>Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya </em> <strong>35 (351): 109-136. CEC. Barcelona.</strong> Dades i topografia inèdites arxiu JM. Miñarro i F. Rubinat. Topografia inèdita de Carles Pons (Espeleo Grup l'Hospitalet) finals dels anys 90s.