Des de Montanissell cal seguir la pista que remunta fins el mas del Pitarell i segueix recorrent el vessant N de la Serra de Sant Joan per arribar al capdamunt del grau del Fenollet. Cal baixar pel barranc en direcció a la casa de Fenollet i a mig recorregut hi ha, a la dreta, un corriol mig desaparegut per l'erosió del torrent i que porta a la boca de la cavitat.
Carregant mapa...
Essencialment la cavitat consta d'una saleta de 13 metres de longitud per 8 d'ample i una alçada de 6 metres; més una galeria de 15 metres que remunta en direcció SE. Accedim per una boca arrodonida que ha estat retocada artificialment. Hi conflueixen al recinte principal una segona boca al S que resta penjada al cingle de la serra i un orifici zenital igualment penjat. La galeria lateral també finalitza en un xemeneia de 9 metres que desemboca a l'exterior en un altre punt del cingle. Totalitzen en conjunt quatre boques de les que tan sols una és practicable caminant. El recorregut topografiat és de 49 metres i el desnivell de +13 metres. Són diversos els elements que indiquen que la cavitat ha estat utilitzada per estacar bestiar, bé sigui com aixopluc o com de permanència/amagatall difícilment localitzable des de l'exterior.
Coneguda i utilitzada des de temps remots per la gent de la contrada. També és prou coneguda per excursionistes i surt localitzada a diferents mapes. Malgrat això mai havia estat esmentada en catàlegs ni altres documents espeleològics. El maig del 1964, membres del GES – CMB, entre altres cavitats de la zona exploren una que anomenen Espluga dels Moros , de la que tan sols diuen: Sobre la casa de Fenollet. (Butll. CMB juny-set. 1964, pàg. 369). Pensem podria tractar-se de la mateixa cavitat que l'Espluga de Fenollet.
Комментариев пока нет.
Станьте первым, кто поделится своим опытом!
Зарегистрированных исследований пока нет.
Зарегистрируйте свое посещение этой пещеры!
Totes les dades, topografia i fotografies han estat extretes del blog: espeleobloc.blogspot . Apunts dels dies 10 i 11 de gener de 2017.