Sobre el Km 1.5 de la carretera B112 de Collbató prendrem el desviament cap a les coves del Salnitre, després de 450m deixarem el vehicle al costat de l'àrea recreativa de la Salut i caminant agafarem el sender que remunta el propi torrent en direcció N, als 250m abandonarem el llit del torrent pel seu vessant hidrogràfic dret en una zona rocosa, i ens dirigirem en direcció W uns 30m, remuntarem el talús de fort pendent enfront de nosaltres en direcció a la cantonada del penya-segat, la cova es troba en la base del penya-segat, just a la cantonada esmentada i darrera de la vegetació que dissimula perfectament la seva boca. Cal dir però, que les cavitats no es troben a la Canal del Xacó com diu Llopis, si no al Torrent de la Font Seca. La poca precisió de la cartografia antiga deuria ser la causa de l'error, ja que la Canal del Xacó és la situada més a l'E, al costat de la Cova Freda. Malgrat això, continuarem anomenant-les del Xacó per a no crear més embolic.
Carregant mapa...
Cova de modestes dimensions i orientada al sud, caracteritzada per disposar en la zona W de dues cambres superposades a dos nivells, essent la superior una mica més àmplia i terrosa, la inferior té formacions de conglomerat descompost; en la seva zona E existeix una tercera cambra de sostre baix i petites dimensions. Segons Llopis i Thomas (1953) sembla tractar-se d'una antiga surgència, resta d'una cavitat més extensa que es perllongava cap al S i que va ser destruïda pel retrocés del tàlveg. Presenta tres fases de sedimentació que semblen sincrònics als estudiats a la zona superior de les coves del Salnitre.
Les primeres i pràcticament les úniques notícies sobre aquestes covetes eren les descrites per Llopis i Thomas l'any 1953 que degut a les seves minses dimensions havien passat desapercebudes, encara que citades als diferents inventaris espeleològics de Montserrat. Malgrat això, al Catàleg Espeleològic de Catalunya, vol 6 (2006) erròniament es confonen amb la Cova C.2a del Salnitre, que no tenen res a veure.
Комментариев пока нет.
Станьте первым, кто поделится своим опытом!
Зарегистрированных исследований пока нет.
Зарегистрируйте свое посещение этой пещеры!
Llopis, N.; Thomas, JM. (1953).- “Estudio hidrogeológico de la vertiente meridional de Montserrat”. Speleon IV (3-4): 121-192, Universidad de Oviedo. Actualització de dades, topografia i fotografies facilitades per Jordi Navarro (Centre Excursionista de Castellar del Vallès) (març 2022)