Damunt del barranc dels Vilars i enfrontada al poble. Sortint d'Os de Balaguer per la pista que mena a Alberola, es troben senyals que marquen el camí.
Carregant mapa...
La Cova és en realitat una balma de proporcions mitjanes, 11,60 metres d'amplada, una profunditat de 8 metres i una altura aproximada d'uns 3,5 metres. Està orientada a l'E-SE, i està tancada amb una reixa. Tant la zona dreta com la interna de la cavitat estan força ennegrides, possiblement per fogueres de pastors i altres visitants, i a sota s'observen restes de pigmentació que demostren l'existència d'un cert nombre de figures. Actualment, i d'una manera clara, s'observen dues zones pintades: la de l'extrem esquerre de la balma, on es concentren la majoria de figures, i la que es troba tot just entrant, a la dreta de la porta d'accés. El primer grup de pintures està orientat al nord i ocupa una superfície de 2,5 m. Es poden comptar un total de 29 motius que corresponen a quadrúpedes, representacions humanes, cercles concèntrics, una cérvola, traços i restes de pigment. No es disposa de topografia.
Totes les referències donen com a descobridor d'aquest conjunt un veí d'Os de Balaguer, el Sr. Josep M. Borràs i Viu. La investigació del conjunt va ser realitzada per Lluís Díez-Coronel i el Dr. Joan Maluquer de Motes i Nicolau. Durant l'any 1986 les pintures foren objecte d'una documentació exhaustiva, dins el "Projecte Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya" portat a terme pel Servei d'Arqueologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Комментариев пока нет.
Станьте первым, кто поделится своим опытом!
Зарегистрированных исследований пока нет.
Зарегистрируйте свое посещение этой пещеры!
Garrido, Carlos (1998).- Arqueologia de Cataluña y Baleares pp:250-251. Ed. Planeta. Maluquer de Motes, J.(1972).-”Nuevas pinturas rupestres en Cataluña. La bauma dels Vilars en Os de Balaguer.Lérida”. Pyrenae (8):151-158. Maya Gonzalez, José Luis.(1977).- Lérida Prehistórica . ed.Dilagro. Lleida. Dades extretes del web (Cultura.gencat.cat) Coordenades, situació, dades i fotografia facilitades per Federico de la Vega.