A la carretera T-704 entre La Febró i el coll de Capafonts, a l'alçada del quilòmetre 32,435 en el punt on la carretera fa una corba de 180 graus, es veu perfectament el lloc on està la balma, hi ha una petita cinglera on a la part de dalt hi ha un mur de pedra seca, mentre que la roca de la cinglera mostra unes llargues taques blanques, la balma es troba a la base d'aquesta cinglera a l'esquerra. Per accedir-hi sortirem just per on acaba el guarda-rail de la carretera i seguirem a la dreta (Est) per un corriol fitat que puja fins una antiga terrassa, aquí trobarem un corriol marcat amb cintes, seguirem en direcció E un centenar de metres des de la carretera fins arribar a un arbre que en una branca té una brida de plàstic, en aquest punt remuntarem el vessant en direcció contraria a la marxa que portàvem i en una cinquantena de metres arribarem a la balma.
Carregant mapa...
La balma té una amplada de boca de 12 metres i una alçada de 5,5 metres, a l'interior hi trobem una rampa ascendent de 7 metres, al fondo a l'esquerra hi ha una zona remuntant d'uns 4 metres de llarg força concrecionat amb alguns gours.
La Cova dels Coloms apareix gairebé en tots els catàlegs espeleològics, ja que és una balma coneguda de sempre però no hi havia més informació. No obstant si ens adrecem a la publicació que l'Albert Manent va fer l'any 1967 sobre la toponímia de la Febró, i pel qual va guanyar el premi Eduard Brossa de la Societat Catalana de Geografia, trobem que ell ho cita a partir dels interrogatoris fets a la gent gran del poble la cova dels Coloms dient que hi ha la de Dalt i la de Baix, per tant hi havien dues coves i no pas una. A partir d'aquesta informació l'hem cercat fins trobar-la.
Комментариев пока нет.
Станьте первым, кто поделится своим опытом!
Зарегистрированных исследований пока нет.
Зарегистрируйте свое посещение этой пещеры!
Dades, coordenades, situació, topografia i fotografies facilitades per Montse Roca, Juli Serrano (SIE-CEA) i Francesc Rubinat (ERE-CEC). Manent, Albert (1967).- Toponímia del terme municipal de la Febró . (Premi Eduard Brossa 1968 de la Societat Catalana de Geografia). <em>Butlletí Arqueològic. Reial Societat Arqueològica Tarraconense </em>, 1973, Núm. 121-128, p. 163-192.