Cova de les Borres

Характеристики

  • Тип: Cova
  • Муниципалитет: Febró, La
  • Регион: Baix Camp
  • Единица: Muntanyes de Prades
  • Длина: 5 метров
  • Глубина: 0 метров
  • Основная единица: Serralada Prelitoral
  • Литология: Calcàries
  • Последняя проверка: 2022-07-31

Расположение

Des de la plaça Major de la Febró sortirem en direcció W pel carrer del Canyeret i seguirem la pista paral·lels al barranc de la Foradada, als 350 metres creuarem el barranc de l'Avellanar i deixarem la pista abans d'arribar a una granja que té prohibit el pas, seguirem un sender que passa pel llit del barranc de la Foradada i una mica més endavant tornarem a recuperar la pista, al cap 1,1 quilòmetres a l'esquerra trobem la Tosca dels Escanals, als 1,260 creuem una pista que per la dreta puja als masos de Galzeran, a partir d'aquí seguirem per un sender i la llera del barranc, als 1,400 passem pel molí de la Febró, als 1,780 deixem a la dreta un sender que es dirigeix als masos de Galzeran i al camí del Mig, a partir d'aquí el sender circula per l'esquerra del barranc, als 2 quilòmetres passem per la cova Serena, una mica més endavant trobem el final d'una pista que és una variant de la pista que hem creuat al quilòmetre 1,260. Als 2,180 travessem una passera de fusta que ens situa en el vessant dret del barranc, als 2,300 arribem a la cova de les Borres. Aquest és el camí més assenyat, hi ha algunes pistes que t'apropen més però amb el risc de trobar-les tancades per cadenats.

Carregant mapa...

Es tracta d'un abric de 35 metres d'amplada i poc més de 5 metres de fons, actualment (2022) i degut als treballs arqueològics que s'hi realitzen tot l'entorn de l'abric s'ha protegit amb una reixa de ferro.

История

El nom de Borres és un topònim típic d'aquesta zona que malauradament es va perdent, aquest fa referència a la molsa que creix en llocs humits. El jaciment va ser descobert pel doctor Salvador Vilaseca i els seus col·laboradors (Albert Prunera i Manuel Mata) durant els anys 40 al segle XX. El doctor Vilaseca va publicar les restes arqueològiques recuperades com el primer registre de presència humana a la Serra de Prades. Els treballs de camp es van reiniciar l'any 2012 per part de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social). Els estudis preliminars del conjunt arqueològic i les dates del s. XIV suggereixen un registre del Magdalenià tardà i de l'Epipaleolític inicial.

Топография

topo 0: Cova de les BorresПросмотр изображения
Нажмите для увеличения
Изображение 1 из 1

Фотографии

foto 0: Cova de les BorresПросмотр изображения
Нажмите для увеличения
Изображение 1 из 5

Комментарии пользователей (0)

Комментариев пока нет.

Станьте первым, кто поделится своим опытом!

Зарегистрированные исследования (0)

Зарегистрированных исследований пока нет.

Зарегистрируйте свое посещение этой пещеры!

Библиография

Manent, Albert (1967).- Toponímia del terme municipal de la Febró . (Premi Eduard Brossa 1968 de la Societat Catalana de Geografia). <em>Butlletí Arqueològic. Reial Societat Arqueològica Tarraconense </em>, 1973, Núm. 121-128, p. 163-192. Vigara Rodríguez, Noemí (2021).- Anàlisi funcional dels gratadors magdalenians de la cova de les Borres . Treball final de Grau. Universitat de Barcelona. Vilaseca Anguera, Salvador (1973).- Reus y su entorno en la Prehistoria (tomos I-II). Asociación de Estudios Reusenses. Dades, coordenades, situació, topografia i fotografies facilitades per Juli Serrano (SIE-CEA) i Francesc Rubinat (ERE-CEC). <ol start="3">