Des de Sant Martí Sarroca sortirem en direcció a Torrelles de Foix. Deixarem de banda la desviació cap a la Llacuna i poc menys d'1 km després, al final d'una recta, seguirem per un camí que ens durà a can Vallès. La cova es troba al darrere del mas, a l'altre costat de la riera de Pontons i ben visibles.
Carregant mapa...
Balma de 30 metres d'amplada i poca alçada, en general al voltant d'1,5 metres, amb el sostre de conglomerat i la resta de calcària. Per a la seva descripció la podem dividir en dues parts. El sector Est, el més proper a la riera, és el que més profunditza, 15 metres, en suau pendent ascendent i de sostre baix; durant les crescudes de la riera queda parcialment inundada. El sector Oest està separat per un bloc i està tancada per una paret de pedra de 9 metres de llargada, arrebossada a l'interior i que té 3 petites finestres. L'espai interior té una fondària de 10 metres i el sostre és sensiblement més alt que l'altre sector. Té algunes petites estalactites.
Conegudes des de temps remots. Com a moltes de les cavitats d'aquesta comarca, ha estat emprada per l'home per a guardar el bestiar (el sector Est) i com habitacle (sector Oest). Les primeres dades que coneixem són les que van facilitar membres de la SIRE – UEC Sants que les van visitar el gener de 1980. El març de 2017 és visitada per membres de l'Espeleo Club de Gràcia que actualitzen les dades de la cavitat.
Комментариев пока нет.
Станьте первым, кто поделится своим опытом!
Зарегистрированных исследований пока нет.
Зарегистрируйте свое посещение этой пещеры!
Aymamí, Gener (1984).- “ Contribució al coneixement espeleològic de l'Alt Penedès (1ª nota)”. Excursionisme (118): 14-17. Unió Excursionista de Catalunya. Barcelona. Actualització de dades, topografia (2017) i fotografies, extretes del blog: cavitatsdecatalunya.blogspot (de Jordi de Valles). Apunt del 25 de maig 2017.