Al SO de Cabó, vessant septentrional de la Serra de Sant Joan. Al NO del Tossal del Morro, al bell mig d'un torrent que baixa cap al barranc d'Inglada. Coordenades únicament orientatives del sector on es deuria trobar la cavitat. Després de més de 45 anys, no hem pogut concretar una situació més exacta amb l'Oleguer Escolà, un dels primers exploradors de la cavitat. A més, a la fitxa original hi ha un error de transcripció i es dóna la mateixa situació que per a la Bòfia del Tossal del Morro.
Carregant mapa...
Boca petita d'uns 50 centímetres de diàmetre. Pou estructurat sobre diàclasi N-S, inclinada 70º cap a l'O i de 3,5 x 0,75 metres de secció, que baixa fins a – 13 metres. Aquí hi ha un replà i dues boques, una d'elles és impenetrable i l'altra és un forat d'1 x 0,6 metres que dóna al sostre d'una sala per un ressalt de 4 metres que porta al cim d'un con d'enderrocs. El pis baixa en pendent de 32º des de – 17 fins a 21,5 metres, cobert per detritus clàstics de mida petita. A – 21 metres s'inicia una resta de galeria curullada pel con d'enderrocs i on s'assoleix la màxima fondària. Engolidor temporal del torrent. La morfologia és d'erosió típica, les parets del pou estan finament polimentades per l'acció de l'aigua, fet afavorit per la composició margosa de la calcària. La sala final és d'origen clàstic i presenta petit recobriments de concrecions parietals, i al fons, en l'extrem S unes petites excèntriques al sostre.
Explorat per primer cop el 29 de novembre del 1964 per membres de l'EDES, EDECA, ERE-CEC i CE Pirenaica, durant la segona sortida a Cabó per acabar d'explorar la Bòfia del Tossal del Morro.
Комментариев пока нет.
Станьте первым, кто поделится своим опытом!
Зарегистрированных исследований пока нет.
Зарегистрируйте свое посещение этой пещеры!
<ol style="font-family: Verdana;"> Escolà, O. (1977).- “La Bòfia de la Matella de les Planes i la Bòfia del Tossal del Morro (Cabó, Organyà)” Espeleòleg (25): 313-322. ERE-CEC. Barcelona <ol start="2"> Senent, J.; Victoria, JM. (1965).- “Datos para el conocimiento espeleológico del macizo del Boumort” <em style="font-size: 16px;">Montaña</em>(100): 269-281. CEC – Barcelona