Sortirem del poble de Vilabella per l'antiga carrerada de Valls al Vendrell, direcció E, prendrem el primer trencall a la dreta, continuant per una pista de terra descendent, fins que el camí travessa el riu Gaià. Aquí deixarem el cotxe, creuarem el riu per una passera de fusta, continuarem recte i deixarem una desviació a la dreta, el camí puja fins travessar la via del ferrocarril. El camí continua per sota d'una cinglera, continuarem fins que trobem un corriol que surt a la dreta, senyalitzat amb fites, que puja fins a la balma.
Carregant mapa...
La balma, excavada en calcàries molt fossilíferes, lumaquel·les, roques formades principalment per l'acumulació de petxines. Té unes dimensions de 17m d'amplada per 8m de fons i uns 8,50m d'alçada màxima. La balma té un gronxador instal·lat en el sostre.
De ben segur coneguda des de temps remots. La seva poca importància l'ha fet restar inèdita fins a la visita de membres del GE Badalona el 6-4-2019 quan fan els treballs de catalogació. Davant el desconeixement del nom amb que és coneguda decideixen anomenar-la Balma de Vergerars, encara que en alguna ressenya excursionista surt citada com balma o cova del Gronxador. <em style="font-size: medium; font-family: Verdana, sans-serif;">(Nota d'Espeleoindex): </em>Joan Virella, en el seu recull de cavitats d'interès arqueològic publicat a <em style="font-size: medium; font-family: Verdana, sans-serif;">Miscel·lània Penedesenca</em> nº 1 (1978) cita en el municipi de Salomó la següent cavitat: Cova Gran (balma prop de la Cova Fonda). Sense especificar cap més dada. Pensem podria tractar-se de la mateixa cavitat.
Комментариев пока нет.
Станьте первым, кто поделится своим опытом!
Зарегистрированных исследований пока нет.
Зарегистрируйте свое посещение этой пещеры!
Totes les dades, topografia i fotografies han estat extretes del web: geb.cat (del Grup d'Espeleologia de Badalona). Apunt del 24-9-2019. Dades: F. Xavier Samarra i Josep Cuenca (GE Badalona).