Es troba en la cresta que separa els barrancs de la Bruixa i dels Forats o dels cingles del Rodés. Per accedir-hi sortirem del nucli de població d'Albarca, pertanyent al municipi de Cornudella de Montsant. Prendrem el GR171 que ascendeix a la Serra Major, una vegada arribats a la Roca Corbatera, seguirem el camí que transita en direcció SW paral·lel als penya-segats de la Serra Major fins a arribar a la capçalera del Barranc de la Bruixa, (monument al Sant Crist de la Sang), des d'aquest punt seguirem el mateix camí en direcció SW un tram d'uns 300 m fins a superar la capçalera del barranc de la Bruixa, aquí prendrem un subtil sender que remunta en direcció W i es dirigeix cap a la cresta que separa els barrancs de la Bruixa i dels Forats, transitarem per la cresta un tram d'uns 900 m, fins a arribar a un característic monticle sobre la cresta envoltat de vegetació a manera d'illa, l'avenc es troba a pocs metres, en una terrassa inferior ja en el vessant del barranc dels Forats.
Carregant mapa...
L'avenc té una boca accessible i irregular de 3 x 1 m aproximadament i una altra d'auxiliar de 0,45 x 0,35 m que en els primers metres s'uneixen. La boca principal dona accés a un primer pou d'una mica menys de 6 m, en l'extrem SE del pou inicial hi ha un ressalt sota el qual i entre blocs encaixats, la cavitat continua el descens. Abans d'iniciar l'evident descens del segon pou, hi ha un petit conducte que permet el pas en direcció SE a una petita i concrecionada xemeneia. El segon i últim pou en forma de diàclasi d'uns 22 m de profunditat entra en coalescència amb uns altres dos pous laterals que en alguns trams es connecten per finestres impracticables. La base en rampa cap al NW del segon pou ens col·loca en el punt més profund i en la zona més concrecionada de tota la cavitat. En aquesta mateixa zona es poden veure senyals de nivells d'inundació del fons de l'avenc.
La primera exploració tingué lloc el juliol de 1958 per membres de la SECES – Centre Excursionista de Sabadell que la van localitzar gràcies al pastor Antoni Ventura. Al fons del primer pou van haver de fer una desobstrucció per accedir a la màxima fondària que ells van estimar en 37 m. Al no facilitar gaires dades de la situació, la cavitat havia estat “perduda” durant més de 60 anys. El dia 29-10-2022, M. Mañosa i J. Navarro (CE de Castellar), seguint alguna pista d'excursionistes aconsegueixen localitzar la boca d'un avenc desconegut, en dur a terme el descens troben un antic mosquetó oxidat en un petit buit de la paret i una marca en el fons de la cavitat que vincula inequívocament la visita prèvia a l'avenc de l'històric grup (C.E.S.). Es fa una nova topografia de la cavitat i es contrasta tota la informació pública disponible per arribar a la conclusió que molt probablement es tracta de l'avenc del Pedret.
Комментариев пока нет.
Станьте первым, кто поделится своим опытом!
Зарегистрированных исследований пока нет.
Зарегистрируйте свое посещение этой пещеры!
Borrás, J.; Miñarro, J.M.; Talavera, F.(1984).-”el Baix Camp, el Priorat i la Ribera d'Ebre”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.7). Ed. Políglota. Barcelona. Monné, J. (1958).- “Avenc del Pedret” Circular del Centre Excursionista de Sabadell (59): 220-222. Sabadell Totes les dades, topografia i fotografies han estat extretes del blog: cavitatsdecatalunya.blogspot (de Jordi de Valles). Apunt del 5-1-2023. Dades: Montse Mañosa i Jordi Navarro (Centre Excursionista de Castellar del Vallès).