Cova Tassana

Caractéristiques

  • Type: Cova
  • Municipalité: Cadaqués
  • Région: Alt Empordà
  • Unité: Cap de Creus
  • Longueur: 61 mètres
  • Profondeur: 0 mètres
  • Grande unité: Pirineu Axial
  • Lithologie: Calcàries
  • Bio: Coleoptera Leiodea Pseudochlamys raholai (Zariquiey, 1922) Curculionidae Otiorychus (Lixorrhynchus) zariqiuei (Clemont, 1949) Arachnida Pseudoescorpionida Acanthocreagris granulata parva (Beier, 1939) Alochernes powelli (Kew, 1916)
  • Dernière révision: 2018-03-12

Situation

Està situada entre la Punta de les Morenes i la Punta del Sorrero. Cal anar per la pista que uneix Cadaqués amb Roses, i que passa pel Mas d'en Baltre , en arribar al Pla de la Figuera trobem el punt conegut com la Cruïlla, prop del puig d'en Manyana, d'aquí i en direcció a la costa, surt un corriol que condueix a una construcció enrunada, la cabana d'en Durruti . A partir d'aquí caldrà caminar en direcció S travessant del Serrat d'en Sala, fins arribar als voltants de la Comuna del Marquès (cota màxima, 183 m.). Vorejant la carena del penya-segat en direcció al Racó del Duc i en descens es localitzen dos pins de notables dimensions. Parcialment coberta pel brancatge del segon pi es troba la boca de la cova.

Carregant mapa...

La cavitat, ubicada en un pla sensiblement horitzontal, s'estructura sobre una diàclasi d'orientació N-S. Presenta una boca relativament ampla, orientada cap al S, i que dóna accés a la primera cambra. Les altres dues cambres, a les quals s'accedeix mitjançant sengles gatoneres, estan disposades successivament, seguint un traçat pràcticament rectilini. Al llarg del seu recorregut es poden observar conductes de corrosió turbillonar d'escassa longitud, emmascarats per un procés graviclàstic generador d'un important volum de sediments.

Histoire

La primera cita de la cavitat apareix al Recull espeleològic de Catalunya (Faura i Sans, 1909) encara que d'una manera un tant imprecisa, ja que tan sols fa constar el lloc de la seva ubicació: La Reparada. No es coneix cap referència concreta fins l'any 1919 en que el Dr. Ricardo Zariquiey capturà diversos espècimens d'un coleòpter troglobi anomenat aleshores Anillochlamys raholai. Passen els anys i no te cap més notícia de la cavitat. El 1977, Jordi Comas i Oleguer Escolà fan un intent de localitzar-la però sense èxit. No és fins el 1997 que, Oleguer Escolà i Florentí Fadrique amb la col·laboració d'uns bons coneixedors de les cavitats de l'Empordà (Salvador Delclós i Enric Palou) poden arribar a la cova per continuar les recerques de fauna cavernícola. Al mapa de l'ICC apareixen en aquesta zona tres coves situades ben a prop: Cova d'en Tassana, Cova de la Reparada i Cova de l'Esllavissada. Molt probablement tots tres topònims es refereixen a la mateixa cavitat, la Cova Tassana .

Topographiques

topo 0: Cova TassanaVoir l'image
Cliquez pour agrandir
Image 1 sur 2

Photos

foto 0: Cova TassanaVoir l'image
Cliquez pour agrandir
Image 1 sur 5

User Comments (0)

No comments yet.

Be the first to share your experience!

Registered Explorations (0)

No explorations registered yet.

Register your visit to this cave!

Bibliographie

Agulló, J.; Fadrique, F.; Masó, G.; Prieto, M. (2004).- “Noves troballes en hàbitat cavernícola de <em>Troglorrhynchus zariquiey </em> Clermont (Coleoptera, Curculionidae)”. <em>Actes del 1er. Congrés Català d'Espeleologia </em>: 41-48. Federació Catalana d'Espeleologia. Barcelona. Borràs, J; Miñarro,J.M.; Talavera, F.(1980).-”el ripollès, la garrotxa i l'alt empordà”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.4):270. Ed. Políglota. Barcelona. Faura, M.(1909).-”Recull Espeleològic de Catalunya”. <em>Sota Terra </em> pp:1-26 Club Muntanyenc. Valles, J. de.(2010).-”Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, Osona, Pla de l'Estany, Selva”. <em>Catàleg Espeleològic de Catalunya </em> (vol.4):78-79. EC Gràcia / FCE. Barcelona. Zariquiey, R.(1922).-”Nous Nous Bathysciinae catalans”. <em>Butll. Inst. Cat. Hist. Nat. </em> (7):23-23 Topografia (2009) i fotografies extretes del blog: espeleobloc.blogspot (apunt del 22-5-2009 i del 17-7-2012). Dades Biospeleològiques facilitades per Floren Fadrique.