Espluga Sorta

Características

  • Tipo: Cova
  • Municipio: Conca de Dalt
  • Comarca: Pallars Jussà
  • Unidad: Serra de Lleràs
  • Recorrido: 44 metros
  • Desnivel: 20 metros
  • Gran unidad: Prepirineu
  • Litología: Conglomerats
  • Última revisión: 2012-12-09

Situación

Uns 100 metres abans d'arribar al poble de Serradell i en un marcat revolt, surt un sender a la dreta que en cosa de cinc minuts duu cap a la font Gran. Uns deu metres abans d'arribar-hi, cal seguir un sender que surt a l'esquerra, el qual travessa el rierol que baixa cap a la font, a partir d'ací, cal enfilar-se per un camí que remunta l'ample canal que tenim a l'esquerra, el camí es troba totalment perdut, ple d'arbres i argelagues, fent interminable un accés que en condicions normals no portaria més de deu minuts. Coordenades molt aproximades.

Carregant mapa...

Té dos accessos, un per cada costat de la mola de conglomerats on es troba. Està dividida en quatre espais situats a diferent alçada. Un d'aquests espais és el que condueix al cim de l'espadat. Una petita deu d'aigua neix a l'interior, aquesta alimentava els dipòsits construïts al pòrtic. A la boca de majors dimensions (30x30 metres), s'hi troben restes de fonaments de muralles i una torre de defensa situada a l'esquerra de l'entrada. També hi ha senyals d'una capella amb el corresponent fossar.

Historia

El 27 d'agost del 1910, Racovitza, Jeannel, Faura i Rocafort arriben a Serradell. Visiten: Forat Negre i Forat la Bou. Citen per referències, però no sembla que les visitessin: Espluga de Sorta, l'Espluguell. l'Esplugallonga i el Barbuixell. Al dia següent, 28 d'agost, visiten la cova de Toralla. Thomas Casajuana, en el seu, i possiblement últim escrit espeleològic (2000), fa una breu referència a una campanya de membres del Club Muntanyenc Barcelonès (Llopis, Thomas i d'altres) portada a terme a la zona de Serradell l'any 1946 i que havia quedat pràcticament inèdita. Entre les cavitats explorades i dibuixades fa esment a l'Esplugamorta, sense aportar cap dada. Suposem que es tracta d'un error de transcripció i que en realitat es refereix a l'Espluga Sorta, de fet l'única topografia que es coneix és la realitzada per ell i per en Llopis Lladó. Els dies 19 i 20 de març de 1960 és visitada per l'ERE del CE Catalunya, apareixent tant sols una cita de la cova en la revista Montaña nº60.

Topográficos

topo 0: Espluga SortaVer imagen
Clic para ampliar
Imagen 1 de 2

Fotos

foto 0: Espluga SortaVer imagen
Clic para ampliar
Imagen 1 de 2

Comentaris dels usuaris (0)

Encara no hi ha comentaris.

Sigues el primer en compartir la teva experiència!

Exploracions registrades (0)

Encara no hi ha exploracions registrades.

Registra la teva visita a aquesta cova!

Bibliografía

Borràs, J; Miñarro, J.M.; Talavera, F.(1979).- Catàleg Espeleològic de Catalunya (Vol.3). ed. Políglota. Barcelona. Faura i Sans, Mn.(1911).-”Excursiones espeleológicas realizadas durante el año 1910 en la región catalana”. Bol. Soc. Esp. de Historia Natural (6):355-377. GEB.(1966).- Memoria I Campamento Regional de Espeleólogos (Serradell) . CRES – FCM. Gràcia, Joaquim (1960).- 'Espeleologia en el valle de Serradell' Montaña (60): 189-194. Centre Excursionista de Catalunya. Barcelona. Thomas Casajuana, JM. (2000).- “La dècada 'pre-GES' vista per un dels seus protagonistes”. Sota Terra (8): 4-7. GES – CM Barcelonès Valles, Jordi de.(2008). Catàleg Espeleològic de Catalunya (1):1-319. EC Gràcia/FCE. Vega, Josep de la. (1981).-”Aplec de documents arqueològics de les coves del Montsec i llur projecció a les comarques i serres properes”. Mediterrània (12): 1-359. Fotos extretes del blog Espeleobloc (post del dia 20-9-2012).