Coves del Llorito

Características

  • Tipo: Cova
  • Municipio: Tarragona
  • Comarca: Tarragonès
  • Unidad: Costa del Tarragonès - Cap de Salou
  • Recorrido: 35 metros
  • Desnivel: 0 metros
  • Gran unidad: Serralada Prelitoral
  • Litología: Calcàries
  • Última revisión: 2020-01-05

Situación

Per la banda del darrera del cementiri de Tarragona surt el camí que és conegut amb el nom de les coves del Llorito (GR-172/GR-92) que es dirigeix al Santuari de Loreto. A un km, aproximadament, des de l'inici del camí, surt un corriol a mà dreta, mig amagat per la vegetació, que puja al costat d'un mur d'una finca particular. Ascendirem uns 40m i trobarem la primera cova (1), les altres les trobarem al peu de la cinglera. Les coordenades corresponen a la cova principal, la Cova Gran del Llorito.

Carregant mapa...

Cova Gran del Llorito : Les perforacions han format una sala de 25m d'ampla per 35m de fons i 12m d'alt, amb columnes de la mateixa roca com un sistema d'apuntalament. Cova 2 del Llorito : Forma una sala de 35m d'ampla per 28m de fons i 8m d'alt. Cova 3 del Llorito: Sala de 20m d'amplada per 28m de fons i 6m d'alt. Cova 4 del Llorito: Aquesta cavitat es diferencia de les altres. Forma una saleta en rampa de 6m d'amplada per 9m de fons i 7m d'altitud, aquí trobem una galeria penjada de 1,5m d'alt per uns 12m de longitud.

Historia

Encara que no s'ha efectuat una intervenció arqueològica d'importància en aquest conjunt de cavitats i entorn, es pensa que foren els romans els primers en fer extraccions subterrànies a la pedrera. Aquestes continuaren a l'edat mitjana i fins a èpoques més properes. Marcos Vitruvio Polion, arquitecte, enginyer i escriptor romà del segle I a C, ja escriu sobre les pedreres subterrànies de roca de tosca calcària que eren més fàcils de treballar. El sistema d'excavació subterrània encara que molt més costós era freqüent a l'antiguitat. Es troben suficients exemples d'aquest tipus d'extracció (<em style="font-family: Verdana, sans-serif;">fossae</em>) durant l'època romana a diversos llocs, que en molts casos seguiren amb les mateixes tècniques en èpoques posteriors. Espeleològicament són citades per Puig y Larraz al seu catàleg de Cuevas y Simas de España (1896), <strong> </strong> ja diu que són pedreres subterrànies. Al Catàleg Espeleològic de Catalunya (1897), <strong> </strong> Font i Sagué recull la cita de Puig sense ampliar aquesta referència. A més de les diferents utilitzacions que se li han donat a les coves al llarg del temps, aquestes foren resguard de tarragonins durant la guerra civil fent-les servir com a refugi antiaeri. A l'Inventari de Jaciments Arqueològics, les pedreres i coves del Llorito figuren amb el número d'ordre 1.17.4, i es qualifica el seu estat com a dolent. La premsa tarragonina també s'ha fet ressò de l'estat lamentable en que es troben les Coves del Llorito.

Topográficos

topo 0: Coves del LloritoVer imagen
Clic para ampliar
Imagen 1 de 6

Fotos

foto 0: Coves del LloritoVer imagen
Clic para ampliar
Imagen 1 de 11

Comentaris dels usuaris (0)

Encara no hi ha comentaris.

Sigues el primer en compartir la teva experiència!

Exploracions registrades (0)

Encara no hi ha exploracions registrades.

Registra la teva visita a aquesta cova!

Bibliografía

Totes les dades, topografies i fotografies han estat extretes del blog: espeleobloc.blogspot . Apunt del 21-10-2015. Text: Josep Cuenca (GEB). Fotografies: F. Xavier Samarra (GEB). Topografies: Ferran Cardona (ECG).