Coves de la Vall

Características

  • Tipo: Cova
  • Municipio: Olèrdola
  • Comarca: Alt Penedès
  • Unidad: Baix Foix, el
  • Recorrido: 12 metros
  • Desnivel: 0 metros
  • Gran unidad: Serralada Litoral
  • Litología: Calcàries
  • Última revisión: 2019-04-12

Situación

Des d’Olèrdola agafarem el camí del fondo de la Seguera o de la Vall, fins a trobar una desviació a la dreta que puja a la casa de can Ximet, una mica abans d'arribar a la casa deixarem el cotxe en un petit eixamplament de la pista, aquí agafarem un corriol que puja al peu de la cinglera, de seguida trobarem la gran balma ben visible des de lluny. Més cap a ponent i seguint el peu de cingle es troba el sector anomenat Balmes de Can Castellví. També es pot arribar des de la població de Moja d'on surt una carretera que porta a Can Castellví.

Carregant mapa...

Conjunt de balmes i petites concavitats d'escàs interès espeleològic però sí importants des del punt de vista arqueològic. Balmes de Cal Ximet : La balma presenta unes dimensions màximes de 50 metres de llargada per 9 d'alçada i uns 12 metres de fons. La balma està ocupada per sitges d'emmagatzematge i les restes de parets d'obra i de pedra seca. Al seu interior s'observen una sèrie d'estructures excavades a la roca: escales, forats per a bigues i dos grups de sitges considerades d'època medieval. Balmes de Can Castellví : De característiques idèntiques a la seva veïna de Cal Ximet. Aquí es troba una roda de molí. L'any 1970 es van descobrir unes pintures rupestres de tipus esquemàtic abstracte que representen un petit carnívor, dos animals indeterminats i diferents taques de color. Al conjunt s'han fet troballes arqueològiques corresponent al bronze, iber i alt medieval. Aquestes cavitats formen un dels conjunts troglodítics més remarcables del Penedès.

Historia

Conegudes des de temps immemorials. Les primeres dades sobre el seu interès històric són degudes a les visites d'estudiosos de Vilanova i la Geltrú, durant els anys 1960's. Les primeres pintures van ser descobertes l'any 1970 al sector de Can Castellví. Les estructures medievals i pintures rupestres estan protegides com a Patrimoni de la Humanitat en el conjunt de l'Art rupestre de l'arc mediterrani de la península Ibèrica.

Topográficos

topo 0: Coves de la VallVer imagen
Clic para ampliar
Imagen 1 de 4

Fotos

foto 0: Coves de la VallVer imagen
Clic para ampliar
Imagen 1 de 5

Comentaris dels usuaris (0)

Encara no hi ha comentaris.

Sigues el primer en compartir la teva experiència!

Exploracions registrades (0)

Encara no hi ha exploracions registrades.

Registra la teva visita a aquesta cova!

Bibliografía

Aymamí, G. (1993).- “Contribució al coneixement espeleològic de l'Alt Penedès (15ena nota)”. Excursionisme (213): 188-192. Unió Excursionista de Catalunya. Barcelona. <ol start="2"> Ferrer, A. (1968).- “Les cavitats de Sant Miquel d'Olèrdola – Alt Penedès i Garraf”. Espeleòleg (7): 275-278. ERE – Centre Excursionista de Catalunya. Barcelona. <ol start="3"> Virella, J. (1980).- “Habitacles troglodítics”. Miscel·lània Penedesenca (3): 259-279. Institut d'Estudis Penedesencs. Altres dades, topografia i fotografies extretes del web: geb.cat (del Grup d'Espeleologia de Badalona). Apunt del 19-8-2018. Dades: J. Cuenca i X. Samarra (GEB)