Coves d'en Carner

Características

  • Tipo: Cova
  • Municipio: Castellar del Vallès
  • Comarca: Vallès Occidental
  • Unidad: Sant Llorenç del Munt
  • Recorrido: 23 metros
  • Desnivel: 0 metros
  • Gran unidad: Serralada Prelitoral
  • Litología: Conglomerats
  • Bio: Arachnida / Araneae / Pholcidae Pholcus phalangioides (Fuesslin, 1775) Crustacea / Isopoda / Stenasellidae Stenasellus virei (Dolfus, 1898) Diplopoda / Polydesmida / Polydesmidae Polydesmus sp. Insecta / Diptera / Limoniidae Dactylolabis (Dactylolabis) sexmaculata (Macquart, 1826) Insecta / Diptera / Mycetophilidae Rymosia sp. Insecta / Siphonaptera / Ceratophyllidae Leptopsylla taschenbergi (Wagner, 1898) (Font de les dades: Dept. Artròpodes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona)
  • Última revisión: 2022-02-02

Situación

Anant per la carretera de Castellar del Vallès cap a Sant Llorenç Savall, en el quilòmetre 15,100, a la seva esquerra i uns 2 metres per damunt d'ella es troben aquestes conegudes coves per sota del Puig Rodó.

Carregant mapa...

El conjunt és format per un seguit de forats, dels quals se'n destaca principalment una cova a l'entrada de la qual s'observen unes parets d'obra, que devien aprofitar la balma per a fer-hi un petit habitacle. L'entrada és ampla i d'una alçada aproximada de 1,30 metres, i s'estreny per la banda esquerra fins a començar pròpiament la galeria principal de la cova. Per la part dreta, si bé es continua mantenint la perpendicularitat, és molt baixa de sostre i l'erosió hi ha permès la formació de columnes. En aquesta secció, que deixarem perquè visualment ens presenta una estructura simple, és difícil d'entrar-hi per la seva reduïda alçada. Situats en el que és pròpiament la galeria de la cova, la boca té una secció de 1,20 metres d'amplada per 1,15 d'alçada, i el terra es perllonga en un desnivell descendent i suau (6º), d'uns 7 metres fins a tocar l'aigua. Els laterals d'aquesta galeria formen un repeu, a uns 70 centímetres d'alçada, on es veu, a la nostra esquerra, un seguit de forats i una galeria d'uns 2,5-3 metres inaccessible. La zona inundada de la cova perllonga la galeria 9 metres més i s'eixampla lleugerament. El nivell de l'aigua acostuma a ser d'uns 70 centímetres. De la resta de forats que formen el conjunt, direm que a uns 10 metres de la principal hi ha un on es poden entrar uns escassos 3 metres i es fa impracticable. A continuació trobem un altre que és una petita balma de la qual surt una galeria petita com un cau de conills. No gaire més lluny hi ha una altra balma d'uns 10 metres d'amplada per uns 4 de fons.

Historia

Conegudes des de temps immemorials. Se les coneix indistintament com a coves i com a balmes.

Topográficos

topo 0: Coves d'en CarnerVer imagen
Clic para ampliar
Imagen 1 de 2

Fotos

foto 0: Coves d'en CarnerVer imagen
Clic para ampliar
Imagen 1 de 7

Comentaris dels usuaris (0)

Encara no hi ha comentaris.

Sigues el primer en compartir la teva experiència!

Exploracions registrades (0)

Encara no hi ha exploracions registrades.

Registra la teva visita a aquesta cova!

Bibliografía

Cuyàs, Miquel ; Badiella, Xavier (1984).- “Les coves d'en Carner”. <em>Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa </em> (38-39): 844-845. Terrassa. GES-CMB (1974).- <em>Catálogo espeleológico de la provincia de Barcelona </em> . 198 pp. Club Montañés Barcelonés /Diputación Provincial de Barcelona. Fotografies facilitades per Floren Fadrique.