A la carretera N-260 que va de Pobla de Segur en direcció a Sort, un cop passat el quilòmetre 283 i a menys de 3 quilòmetres abans d'arribar a Sort, ens desviarem a la dreta per la carretera LV-5131, seguint aquesta carretera, un cop travessat el riu, arribarem al cap d'uns 400 metres a les Cases de Savarneda, la cova es troba a la part posterior d'aquesta, però dins del seu recinte. Entre la casa i un gran estable semi cobert i amb bestiar, situat a l'esquerra de la casa, hi ha una mena de carrer amb dues tanques per evitar que surti el bestiar, al final del carrer cal girar a la dreta per darrera de la casa, on trobem una nova tanca i un cartell indicant que estem en una propietat privada, un cop passada la tanca, a l'esquerra trobem un mur de poca alçada amb una porta de reixa metàl·lica, aquesta dóna accés a la cavitat mitjançant unes escales.
Carregant mapa...
Per una escala de pedra es baixa per l'ampla boca fins arribar al sòl, on aquest forma una pronunciada rampa fins arribar a una sala d'uns 25 metres de diàmetre. A l'esquerra de la sala assolim el punt més baix de la cavitat -23 metres, on trobem un nivell d'aigua d'uns 3 metres de fondària per dos metres d'ample i uns 15 metres de llargada. Seguint cap al sud, trobem una petita sala amb dues continuacions; per l'esquerra segueix uns pocs metres per una gatera fins que sifona. Per la dreta segueix una galeria fins arribar a un conducte totalment erosionat per l'aigua en el qual destaquen els materials com són els guixos i les pissarres. La continuació resta obstruïda per ensorraments.
Aquesta cavitat és coneguda a la comarca com a cova del Drac. Coneguda de sempre i utilitzada per la gent de la casa com a rebost, a l'interior encara s'hi conserva l'escala per accedir-hi i l'edificació. Espeleològicament, fins els anys 90 només és tenien noticies de la cova per alguna ressenya d'exploració o cites biospeleològiques, encara que era força visitada per espeleòlegs. A finals del la dècada de 1980 és topografiada pel GIRES, però aquesta no és publicà fins el 1993. El 1990 és topografiada de nou per la SIE-CEA. Topònim: El nom “Saverneda” li venia donat, degut a que apareixia recollit en les edicions antigues dels mapes de la zona, si més no, en la mateixa masia podem veure la retolació antiga feta en forja, nomenant-la “Sabarneda”. Segons el nomenclàtor de toponímia de Catalunya, el nom correcte és el de “Savarneda”.
Encara no hi ha comentaris.
Sigues el primer en compartir la teva experiència!
Encara no hi ha exploracions registrades.
Registra la teva visita a aquesta cova!
GIRES (1993).-”Cova Saverneda”. Passamà (1):51. GIRES. Sant Esteve de Sesrovires Rubinat, Francesc; Ametller, Jaume (1990).-"Cova Saverneda" Fulls Periòdics d'Informació General . (31):12. Federació Catalana d'Espeleologia. Barcelona. Actualització de la fitxa el novembre de 2017. Dades aportades per Montse Roca i Juli Serrano (SIE-CEA), amb Arcadia Cabanas i Francesc Rubinat (ERE-CEC).