Per la pista asfaltada que des d'Àger puja cap al coll d'Ares, en arribar als plans de Badia agafarem la pista de l'esquerra en direcció a la font de l'Hospital i a l'antic monestir de Sant Llorenç (actualment enrunat), seguint la pista fins el final arribarem a un gran pla situat al Sud de la Trona. Des d'aquí i pel costat Oest del pla, surt un corriol en direcció a les diverses vies d'escalada de l'anomenada paret de Catalunya. Un cop a peu de cingle només hem de seguir aquest en direcció Oest fins arribar a la cova. També s'hi pot anar per Corçà i el Mas de Carlets, en arribar a aquest últim ja veurem la boca, malauradament en l'actualitat els antics camins són perduts i s'ha d'anar camp a través.
Carregant mapa...
La <strong style="font-family: yui-tmp;"></strong>boca de 4x9 metres s'obre uns metres per sobre de la base del cingle, un cop a l'interior la cova es bifurca durant 14 metres per retrobar-se a l'inici d'un pendent on es troben restes del neolític. La galeria segueix baixant fins arribar a un ressalt de 4 metres. Un cop superat aquest, trobem algunes interseccions de diaclàsis abans de prosseguir per un conducte rectilini que ens durà fins a una sala on hi trobem un important procés litogènic. La galeria segueix baixant fins acabar curullada pels sediments, abans però trobem un pou de 5 metres que ens situa en una galeria en pendent que ens durà al punt més baix de la cavitat. La cova té un desnivell de 76 metres (+3/-73) i 325 metres de recorregut.
Cavitat coneguda d'antic, a l'interior es conserven les cites deixades pels alguns dels seus exploradors cal destacat algunes d'elles en part per la seva bona cal·ligrafia “Bellmunt, 8 de juliol de 1765”, “Antón Rosso d'Ager 1765”, “Ezpeleta 1779”. També hi ha un interessant jaciment arqueològic, havent-se realitzat algunes excavacions per extreure material. El 4 de novembre de 1956 es visitada per E. Boixadera.
Encara no hi ha comentaris.
Sigues el primer en compartir la teva experiència!
Encara no hi ha exploracions registrades.
Registra la teva visita a aquesta cova!
Rubinat, Francesc (1982).-“Serra del Montsec” Gours (9):114-127. GEFOMA. Barcelona. Fotografies: F. Rubinat