Cova Nº5 de les Gralles

Características

  • Tipo: Cova
  • Municipio: Cervià de les Garrigues
  • Comarca: Garrigues
  • Unidad: Garrigues, les
  • Recorrido: 7 metros
  • Desnivel: 0 metros
  • Gran unidad: Depressió Central
  • Litología: Conglomerats
  • Última revisión: 2020-10-25

Situación

Des de l'extrem N de Cervià de les Garrigues prendrem el camí de Cervià a l'Albagés, que segueix paral·lel al riu de Set. Després de recórrer uns 3,3 km ens desviarem a la dreta per una pista. De seguida deixarem a la dreta el camí que porta a l'ermita de Santa Maria de les Besses i seguirem 2.800 m fins que la pista queda tallada per l'enfonsament d'un pont. Vorejarem l'enfonsament i seguirem per la pista uns 470 m i trobarem la cova a la dreta de la pista, ben visible.

Carregant mapa...

Balma de 29 m d'amplada, 7 m de fons i una alçada de poc més de 2 m. Està tancada per un mur de pedra seca que no arriba al sostre, amb una porta a la part central esquerra.

Historia

Coneguda des de temps immemorial. Abans de l'inici de la construcció de l'embassament d'Albagés, l'any 2003 es va realitzar la corresponent prospecció arqueològica de la zona. L'informe inclou, entre d'altres, una sèrie de cavitats citades com a Cova de les Gralles del número 1 fins al 7 i així consten a l'Inventari de Patrimoni Arqueològic de Catalunya. (Nota d'Espeleoíndex): A partir d'una excursió portada a terme per Cels Gomis l'any 1881 i de la qual va fer un article l'any següent, no hi ha cap dubte que una d'aquestes coves és la que ell cita com Cova de les Gralles. Gomis, Cels (1882).- “Un passeig per las Garrigas”. Butlletí de l'Associació d'Excursions Catalanes Any V (4 2 -43): 43-53. Aquí es diu textualment: Poch més avall de las Bessas y en la vora esquerra del riu Set hi ha una bauma coneguda ab lo nom de Cova de las Grallas. Lo 23 de Septembre de 1874 moríren ofegats dins de aquesta cova vint y tants carlins de la partida d'En Baró que s' hi havían soplujat. Aquell dia las ayguas del Set arribáren á tenir devant del Molí Vell de Manresa,á Cerviá, una altura de 5,60 damunt de son llit, ocupant una secció transversal de 285 metres quadrats.(sic) Aquesta cita és recollida per Puig y Larraz a la seva obra Cavernas y simas de España (1896) i posteriorment va ser inclosa en els catàlegs de Font i Sagué (1897) i Faura i Sans (1909).

Topográficos

topo 0: Cova Nº5 de les GrallesVer imagen
Clic para ampliar
Imagen 1 de 1

Fotos

foto 0: Cova Nº5 de les GrallesVer imagen
Clic para ampliar
Imagen 1 de 2

Comentaris dels usuaris (0)

Encara no hi ha comentaris.

Sigues el primer en compartir la teva experiència!

Exploracions registrades (0)

Encara no hi ha exploracions registrades.

Registra la teva visita a aquesta cova!

Bibliografía

Totes les dades, topografia i fotografies han estat extretes del blog: cavitatsdecatalunya.blogspot (de Jordi de Valles). Apunt del 10-6-2020. Dades: Espeleo Club Muntanyenc Barcelonès.