S’hi accedeix des de Solsona per la carretera local LV-4241b de Lladurs a coll de Jou. Deixarem el cotxe a la corba o paella de font Fenerals, a uns dos quilòmetres abans d’arribar a coll de Jou. Caminarem en direcció est per un fressat camí marcat amb pintura blanca i vermella, corresponent al GR-7. Arribarem a una collada, deixarem el camí, que ens portaria al S errat del Sòbol ,<strong> </strong>i girarem cap al sud, baixant el pendent rocós ple de còdols, en diagonal cap a sota del llom de la carena per la que hem baixat. Baixarem pel llom de la carena seguint unes marques de pintura verda i blanca. A mitja carena, en un punt senyalitzat, girarem per la dreta, baixant en diagonal per una codinera fins al bosc, i després per una canal amb molta vegetació fins a un torrent. Un cop travessat el torrent continuarem baixant més suaument per l’altra vessant. El corriol cada vegada és més abandonat i el paisatge esdevé cada cop més feréstec. El camí força descompost passa per un terreny relliscós i molt estret, anomenat rua , que significa sender entre cingles. Compte on es posen els peus. A l’altra banda del torrent, penjades a la paret del cingle, veurem les coves dels Encantats. Coordenades aproximades a revisar, sense gaire precisió.
Carregant mapa...
Es tracta d’una balma de 22 metres d'amplada per 7 metres d'alçada i 15 metres de fons, que forma una sala inclinada semicircular.
La primera exploració de que tenim constància, fou realitzada el 30 d'agost de 1965 per J. Ubach i C. Tarrés (EDECA), Montserrat Ubach (EDECA i ERE), i F. Trepat. Cal dir que per arribar a la cova, els exploradors ho van fer des de la part superior del cingle, salvant els 125 metres de vertical amb 90 metres d'escales i altres estris. A l'apartat de topografia s'inclou un dibuix de tot el cingle i s'especifica tot el material emprat per al descens. Aquest dibuix, creiem que inèdit fins ara, s'ha trobat a l'arxiu de l'ERE – CEC. També cal dir que al Catàleg Espeleològic de Catalunya . Vol. 5 (1980), erròniament a aquesta cavitat se li adjudica el sinònim de Cova de la Paret , quan en realitat aquest és el sinònim que li correspon a l' Espluga del Duc , catalogada al municipi d'Oliana (Alt Urgell) i que ara sabem que en realitat correspon al d'Odèn (Solsonès).
Encara no hi ha comentaris.
Sigues el primer en compartir la teva experiència!
Encara no hi ha exploracions registrades.
Registra la teva visita a aquesta cova!
Borràs,J; Miñarro,J.M; Talavera,F.(1980).-”l'Urgell, el Solsonès, la Segarra i el Berguedà”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol 5):1-233. Ed. Políglota. Barcelona. Codina, S.(2007).-”Ruta espeleològica pel clot de Vilamala”. Corriol (145):12-13. CE Solsonès. Ubach, Montserrat; Escolà, O.(1968).-”Operació Solsonès. Campanyes 1962 a 1965 (primera etapa)” Espeleòleg (5):158-162. ERE-CE Catalunya.