Cova del Nevà

Características

  • Tipo: Cova
  • Municipio: Camprodon
  • Comarca: Ripollès
  • Unidad: Alta Garrotxa
  • Recorrido: 25 metros
  • Desnivel: 5 metros
  • Gran unidad: Prepirineu
  • Litología: Calcàries
  • Bio: Coleòpters Speonomus delarouzeei (recollits per Mas de Xaxars i F.Español, 1949 ?)
  • Última revisión: 2013-09-10

Situación

Des de Camprodon cal prendre la carretera que passa pel costat del Club de Golf Camprodon i arriba a la urbanització Font-rubí, tot seguint el curs del Ritortell. Situada al peu del cingle que domina la cara NO de la serra del Nevà. El seu accés més fàcil és seguint un corriol que surt de la part alta del carrer del Pi Solitari, a la urbanització de Font-rubí. Aquest camí porta a la part més elevada de la serra del Nevà. Passades unes tanques fetes de cintes de plàstic i filferros, s’arriba a una clariana a la vegetació. Cal anar cap a la dreta, cap a la part alta del cingle, i buscar una torrentera per la que es pot baixar fins a la base d’aquest. Seguint el cingle en direcció SE s’arriba a la cova.

Carregant mapa...

La cavitat és constituïda per una galeria inicial de 12 metres a la que segueix, en direcció ortogonal, una sala allargada, de 7 metres, amb el sòl en fort pendent al tram final. També es poden trobar un parell de petits conductes laterals de molt poc recorregut. Tota la planta de la cova és ocupada per un estrat argilós. Es desenvolupa en un paquet de calcàries micrítiques del Maastrichtià, això és degut a l'existència d'un klippe , on els materials del cretaci es superposen al sòcol paleozoic degut als encavalcaments provocats per l'orogènesi alpina.

Historia

Esmentada per primer cop al Catàlech de N. Font i Sagué (1897) que l'anomena: Coves de la Serra de Nevà, tot dient que són cavitats sense importància. No tenim cap notícia fins que és visitada per Mas de Xaxars i Español durant una sortida de recerca biospeleològica, creiem que l'any 1949 (hi ha una inscripció amb aquest any a l'interior de la cova) i apareix citada pocs anys després en un treball de caràcter biospeleològic. L'agost del 1953 és visitada i topografiada per L. Muntan i R. Pasant, membres del GES – CMB. També l'agost, però del 1963, torna a ser visitada per J. Montoriol (GES – CMB) acompanyat per Josep Miró, veí de Camprodon, tot prenent notes geomorfològiques, que donen lloc a un breu i únic article sobre la cavitat que es publica l'any següent. Cal dir que en catàlegs posteriors hem datat la topografia l'any 1963, quan en realitat es va fer el 1953. Recentment (setembre 2013) membres de l'ERE – CEC relocalitzen la cova i actualitzen les seves dades.

Topográficos

topo 0: Cova del NevàVer imagen
Clic para ampliar
Imagen 1 de 1

Fotos

foto 0: Cova del NevàVer imagen
Clic para ampliar
Imagen 1 de 5

Comentaris dels usuaris (0)

Encara no hi ha comentaris.

Sigues el primer en compartir la teva experiència!

Exploracions registrades (0)

Encara no hi ha exploracions registrades.

Registra la teva visita a aquesta cova!

Bibliografía

Borràs, J.; Miñarro, JM.; Talavera, F.(1980).-”el Ripollès, la Garrotxa i l'Alt Empordà”. Catàleg Espeleològic de Catalunya . (vol. 4):1-296. Ed. Políglota. Barcelona. <ol start="2"> Montoriol, J.; Muntan, L. (1964).- “Nota geomorfológica sobre la cueva de Navà”. Circular del Club Muntanyenc Barcelonès (gener-febrer) : 343-344. Barcelona. Coordenades, localització i fotografies facilitades per Alfred Montserrat i Martí Romero (ERE – CEC) Més dades als blog: notes de camp.blogspot (Alfred Montserrat)