Cova de Muxí

Características

  • Tipo: Cova
  • Municipio: Sort
  • Comarca: Pallars Sobirà
  • Unidad: Alt Pallars
  • Recorrido: 50 metros
  • Desnivel: 21 metros
  • Gran unidad: Pirineu Axial
  • Litología: Calcàries
  • Última revisión: 2023-06-07

Situación

Sortint de Sort, cap el nord, hi ha el carrer del Dr. Carles Pou i Aleu, paral·lel a la carretera C13, un cop arribats al raval de La Solana cal agafar el carrer Lluís Companys i de seguida trobem a la dreta la indicació del camí vell d'Olp que cal seguir uns minuts fins que ens desviem a l'esquerra amb un vistós esglaonament de parets força altes de pedra seca. Sota un d'aquests marges i senyalada per un gran roure solitari hi ha la boca de la cavitat. La cavitat està situada a les calcàries devonianes carstificades. L'encavalcament inferior de la unitat de l'Orri superposa aquestes calcàries damunt dels materials triàsics ( Guixera de Sort). El conjunt aflora gràcies a la finestra tectònica de Rialp-Sort que mostra l'estructura d'apilaments antiformals de l'orogènia alpina.

Carregant mapa...

Al peu d'una paret alta de pedra seca s'obre una gran boca circular al costat d'un roure. Una rampa de blocs ens porta a un punt on un gran bloc divideix la rampa en dos. Per la dreta , després d'un ressalt, arribem a una galeria inferior amb tendència descendent que ens porta al punt més baix de la cavitat. Allà és l'únic lloc on hi ha formació d'espeleotemes en un entorn on domina el procés clàstic derivat de l'enfonsament que va provocar la boca superficial i la rampa d'accés. Una galeria ascendent entre blocs i la paret del conducte ens porta al lloc més allunyat de l'entrada. Les dimensions dels conductes son grans i es fan més estretes a la part final. Pel que fa a la seva formació la galeria més profunda és un conducte format per dissolució de les calcàries devonianes que va ser interceptat per un col·lapse clàstic superficial (potser una dolina d'enfonsament) que va provocar la rampa de blocs.

Historia

<p>Malgrat estar referenciada al mapa de l'ICGC i ser coneguda d'antic a la zona, havia restat inèdita en la bibliografia espeleològica. </p><p>La primera cita que tenim és de Lluís Marià Vidal, potser de la darrera dècada del segle XIX, trobada en un paper manuscrit incorporat a una de les seves llibretes de camp que es conserven al Museu Geològic del Seminari de Barcelona. Vidal l'anomena cova de l'Escaleta per confusió toponímica ja que aquella zona, esglaonada per grans marges de pedra seca, és coneguda per l' Escalella .</p><p>Al mapa de l'ICGC apareix com Cova de Moixí, però el Sr. Rosendo Manrique, de Sort ens indica que el nom correcte hauria de ser Cova de Muxí, en referència al Dr. Agustí Muxí Monroset, nom del propietari del lloc i antic metge de Sort, on té un carrer de la població amb el seu nom. </p><p>La topografia va ser realitzada l'estiu de 2022 per Josep Maria Cervelló.&nbsp;</p>

Topográficos

topo 0: Cova de MuxíVer imagen
Clic para ampliar
Imagen 1 de 1

Fotos

foto 0: Cova de MuxíVer imagen
Clic para ampliar
Imagen 1 de 6

Comentaris dels usuaris (0)

Encara no hi ha comentaris.

Sigues el primer en compartir la teva experiència!

Exploracions registrades (0)

Encara no hi ha exploracions registrades.

Registra la teva visita a aquesta cova!

Bibliografía

Totes les dades, topografia i fotografies han estat facilitades per Josep Maria Cervelló (ERE del CEC)<p> </p>