Cova de la Vila

Características

  • Tipo: Cova
  • Municipio: Febró, La
  • Comarca: Baix Camp
  • Unidad: Muntanyes de Prades
  • Recorrido: 21 metros
  • Desnivel: 4 metros
  • Gran unidad: Serralada Prelitoral
  • Litología: Dolomies
  • Última revisión: 2019-11-23

Situación

Des de Capafonts, seguirem la carretera TV-7041 en direcció a Prades, a l'alçada del quilòmetre 25,360 ens desviarem a l'esquerra per seguir la pista que es dirigeix als Motllats, després de recórrer 1,22 quilòmetres en el Pla de l'Ermitanet trobarem una cabana a la dreta, mentre que a l'esquerra hi han uns camps envoltats d'una xarxa metàl·lica. Seguirem la pista durant 230 metres des de la cabana, on trobarem a l'esquerra lloc per aparcar i a la dreta uns indicadors per anar a la Febró pel barranc de la Cova del Corral. Seguirem el sender passant per la font del Bassi, després de recórrer uns 710 metres, trobarem a l'esquerra del camí un arbre amb una ratlla de pintura groga a l'alçada dels ulls, i a la base del arbre una petita fita, des d'aquest punt caldrà remuntar el vessant dret uns 30 metres d'alçada per arribar a la boca de la cova. També es pot accedir des del cementiri de la Febró, i seguir el sender que remunta el barranc de la Cova del Corral, al cap d'un recorregut de 700 metres arribarem al punt abans esmentat on es troba l'arbre que serveix de referència.

Carregant mapa...

Una boca de 2x1 metres dóna accés a una curta galeria de 4 metres de longitud on és mantenen aquestes mides, la galeria desemboca en una àmplia sala d'uns 5 metres de diàmetre i 4 metres d'alçada on al terra hi trobem dos grans blocs plans que ocupen quasi la totalitat de la planta, en la part E de la sala trobem un annex on hi han les úniques formacions de la cavitat en forma de colades. En el sostre de la part O de la sala s'observa un parell de forats els quals donen la impressió de que podria haver-hi un pis superior. Pel costat O de la sala un curt conducte ens porta a una sala arrodonida d'uns 3 metres de diàmetre i 3 metres d'altura, el sostre de la sala es troba partit en dos per una diàclasi. Aquesta mateixa diàclasi continua a partir de la sala fins a fer-se impenetrable.

Historia

Cova explorada per primer cop l'any 1941 on s'hi van trobar restes arqueològiques. Entre els anys 1941 i 1944 Salvador Vilaseca i Alberto Prunera efectuaren excavacions, posteriorment la situació de la cova quedà perduda, en molts mapes entre ells l'ICGC, així com en algunes ressenyes del wikiloc apareix la cova de la Vila confosa amb la cova del Corral. A la Febró és diu que les cendres d'Albert Prunera és van depositar a l'interior de la cova, desconeixem si aquesta història és certa, però per algun objecte trobat a la cova no ho descartaríem.

Topográficos

topo 0: Cova de la VilaVer imagen
Clic para ampliar
Imagen 1 de 2

Fotos

foto 0: Cova de la VilaVer imagen
Clic para ampliar
Imagen 1 de 11

Comentaris dels usuaris (0)

Encara no hi ha comentaris.

Sigues el primer en compartir la teva experiència!

Exploracions registrades (0)

Encara no hi ha exploracions registrades.

Registra la teva visita a aquesta cova!

Bibliografía

Vilaseca, Salvador; Prunera, Alberto.(1944).-”La cova de la Vila de la Febró, en la sierra de Prades” Ampurias (vol.VI):87-95+VI làmines. Totes les dades, coordenades, situació, topografia i fotografies han estat facilitades per Francesc Rubinat (ERE-CEC) i Juli Serrano (SIE-CEA).