Cova de la Rasa

Características

  • Tipo: Cova
  • Municipio: Mediona
  • Comarca: Alt Penedès
  • Unidad: Alt Penedès, l'
  • Recorrido: 12 metros
  • Desnivel: 3 metros
  • Gran unidad: Serralada Prelitoral
  • Litología: Calcàries
  • Última revisión: 2020-12-04

Situación

El fondal de Valldellós està format pel despreniment d'una cinglera calcària que ha format un caos excepcional de blocs entre els quals s'han configurat multitud de petites concavitats d'escàs valor espeleològic però sí d'interès arqueològic. Tot l'indret està dominat per dos elements singulars, l'agulla de Valldellós , un monòlit que presideix el fondal, i el pas dels lladres o de la guineu que formant una dissimulada canal permet superar fàcilment el cingle. Caracteritzat arqueològicament com a nucli eremitic-cultural en cova, és un paratge resultant de la descomposició i retrocés del cingle on una esbaldregada de blocs crea un petit laberint de passadissos i caus. Tot i que no sembla que es donin unes condicions favorables per l'habitatge troglodític permanent, el cert és que s’han recollit nombroses peces d’època prehistòrica (Neolític i Bronze) i d'època paleocristiana, dins les petites “quasi” coves que s'obren sota els blocs. La Cova de la Rasa es troba al NO de l'Agulla de Valldellós i a escassa distància de les coves de la Piràmide, Barramon i de la Boira.

Carregant mapa...

En una petita depressió es troba la boca de la cavitat a la qual s'accedeix per un petit ressalt. Al fons, entre blocs, el conducte gira bruscament cap a l'esquerra i fa de nou un curt ressalt. Pocs metres més enllà es fa impenetrable.

Historia

El fondal de Valldellós ja apareix citat l'any 1928 en un itinerari del Centre Excursionista Rafel de Casanova (aleshores l'anomenaven Fondal de Clivelleres). L'any 1956, Pere Giró fa esment d'una donació de material arqueològic feta per Josep Lloret al Museu de Vilafranca del Penedès. Però no és fins el 1975 que, tres membres de l'Agrupació Excursionista Talaia (Vilanova i la Geltrú) (J. Alegret, M. Pàmies i J. Virella), redescobreixen l'indret i a partir de 1978 fins a 1986 la zona va ser objecte d'una important actuació arqueològica per part de l'Associació d'Estudis Científics i Culturals de Mediona.

Topográficos

topo 0: Cova de la RasaVer imagen
Clic para ampliar
Imagen 1 de 1

Fotos

foto 0: Cova de la RasaVer imagen
Clic para ampliar
Imagen 1 de 2

Comentaris dels usuaris (0)

Encara no hi ha comentaris.

Sigues el primer en compartir la teva experiència!

Exploracions registrades (0)

Encara no hi ha exploracions registrades.

Registra la teva visita a aquesta cova!

Bibliografía

Coll, J.M.; Molina, J.A.; Roig, J. (1995).- “El fondal de Valldellós (Mediona, Alt Penedès): Un nucli eremític-cultual en cova del s. V”. Miscel·lània Penedesenca (20): 169-183. Institut d'Estudis Penedesencs. Rafecas, Eduard (1995).- Mediona. Guia d'esports d'aventura. 76 pp. Ajuntament de Mediona. Totes les dades, topografia i fotografies han estat extretes del web: espeleodijous.cat Apunt del 5-11-2020