Des de Margalef agafem la T-713 en direcció Ulldemolins Del km 8,200 surt el camí asfaltat que porta a l'embassament de Margalef. Després de recórrer 750 m passarem per l'antic molí del Vilar, i al cap de 450 m veurem la Cova de la Jaia que obliga el camí a fer un lleuger desviament. Aquesta és la primera cova que trobem, està enlairada cosa d'uns 3 m sobre el camí.
Carregant mapa...
Es tracta d'una balma d'uns 30 m de llargada per uns 5 d'amplada, tancada per un mur d'uns 60 cm de gruix, construït de pedra seca en la part inferior, al damunt hi descansa ben bé més d'1 m de paret de tapial, per acabar rematada al capdamunt per unes filades d'obra de pedra. Com que part del mur que la tancava pel costat O ha caigut, s'hi pot accedir pels dos costats i com que té dues boques adquireix una característica forma de túnel.
Coneguda des de temps immemorials. S'han fet troballes arqueològiques amb una cronologia que abraça des del final del Paleolític Superior fins al Neolític.
Encara no hi ha comentaris.
Sigues el primer en compartir la teva experiència!
Encara no hi ha exploracions registrades.
Registra la teva visita a aquesta cova!
Aymamí i Domingo, Gener. (2006).-Coves Fortificades de Catalunya pp:1-35. UEC Aymamí, G; Valles, J de; Ferreres, J. (2020).- "Coves de la Jaia, del Mas de n'Arques i la Covassa (Margalef)" La Portadora, Revista d'Estudis Socials i Humanístics del Priorat núm. (4):159-166. Borràs, J.; Miñarro, JM.; Talavera, F. - (1984).- Catàleg espeleològic de Catalunya . Vol. 7: 283 pp. Ed. Políglota. Barcelona. Totes les dades, topografia i fotografies han estat extretes del blog: cavitatsdecatalunya.blogspot (de Jordi de Valles). Apunt del 22-5-2021. Dades: G. Aymamí, J. Ferreres i J. de Valles (Espeleo Club Muntanyenc Barcelonès).