Bauma Gran de Coma Oriola

Características

  • Tipo: Cova
  • Municipio: Urús
  • Comarca: Cerdanya
  • Unidad: Alt Segre
  • Recorrido: 8 metros
  • Desnivel: 0 metros
  • Gran unidad: Pirineu Axial
  • Litología: Calcàries
  • Última revisión: 2016-04-16

Situación

Des de la Masella (Alp) s'ha de prendre la carretera que puja al refugi de la Pleta de Das i seguir endavant fins al punt on es creua amb la llera de Coma Oriola (teleesquí a la Costa Pelada). Des d'aquí cal anar remuntant la vall durant uns 800 metres i un desnivell de poc més de 100, fins a trobar a la dreta (vessant hidrogràfic esquerre) un relleu encinglerat i limitat per tarteres al seu vessant oriental, que cal superar, i on es localitzen totes les cavitats. La Bauma Gran de Coma Oriola es troba a peu de cingle a la zona central dels relleus esmentats.

Carregant mapa...

Gran balma d'uns 8 metres d'amplada, 4 d'alt i gairebé 8 metres de fons. En el sostre de l'extrem de la concavitat s'origina una xemeneia que s'enlaira un parell de metres com a mínim. Totes les coves i esquerdes localitzades a la zona són cavitats residuals, probablement testimonis d'altres circumstàncies climàtiques. És innegable que la vall te l'empremta d'un passat glacial, i encara avui la funció del gel eixamplant l'estructura de fracturació és responsable de petites cavitats i de la gran extensió d'aquestes tarteres de fragmentació. La fesomia original de la Coma Oriola (segons l'ICGC: Comaoriola), ha estat profundament alterada per la empremta de l’estació d’esquí, ja que per aquesta vall discorre una pista. En l’època d'estiu i per tant fora de temporada, les excavadores, formigoneres, etc. han transformat extraordinàriament el llit de la conca ampliant-la i modificant els seus marges fent desaparèixer vegetació i sols originals, soterrant canalitzacions...

Historia

Malgrat que de ben segur algunes de les cavitats havien estat observades per esquiadors i muntanyencs que transiten per la zona, mai havien estat objectiu dels espeleòlegs fins que el dia 16 de juliol del 2015, membres del grup de l'espeleodijous van procedir a l'exploració, estudi i catalogació d'un bon nombre de cavitats de la zona.

Topográficos

topo 0: Bauma Gran de Coma OriolaVer imagen
Clic para ampliar
Imagen 1 de 1

Fotos

foto 0: Bauma Gran de Coma OriolaVer imagen
Clic para ampliar
Imagen 1 de 2

Comentaris dels usuaris (0)

Encara no hi ha comentaris.

Sigues el primer en compartir la teva experiència!

Exploracions registrades (0)

Encara no hi ha exploracions registrades.

Registra la teva visita a aquesta cova!

Bibliografía

Totes les dades, topografies i fotografies han estat extretes del blog: espeleobloc.blogspot (Apunts dels dies 30 i 31-7-2015). Les coordenades han estat facilitades pel mateix equip de l'Espeleodijous.