Balma del Grau

Características

  • Tipo: Cova
  • Municipio: Capolat
  • Comarca: Berguedà
  • Unidad: Solsonès
  • Recorrido: 5 metros
  • Desnivel: 0 metros
  • Gran unidad: Prepirineu
  • Litología: Travertins
  • Última revisión: 2017-05-20

Situación

Des de Berga anant per la carretera C-453 en direcció a Sant Llorenç de Morunys , desprès de passar el quilòmetre 5 hem de desviar-nos a l'esquerra cap a Rossinyol i Coforb , seguint fins a la casa del Grau on trobarem una tanca. Continuarem a peu per un corriol que baixa per uns prats paral·lels al torrent fins arribar a uns petits saltants d'aigua provinents de la rasa del Grau , en aquest lloc es formen unes basses que proveirien d'aigua al habitants de la balma que es troba just enfront. Un altre accés es pot fer des del poble d'Avià. Sortint del poble per la carretera C-26 en direcció a l'Espunyola, de seguida un cop passat el quilòmetre 142 trobarem a la dreta la pista que passa per els Arbres Blancs , un centenar de metres més endavant trobarem una zona per aparcar en un lloc on hi ha un circuit de ciclocròs, a partir d'aquí hi ha un sender que en dos quilòmetres ens porta fins la Balma del Grau, passant abans pel Saltant del Grau.

Carregant mapa...

Balma obrada de 28 metres d'amplada per 5 metres de fons i 5 metres d'alçada, la balma en realitat esta dividida en dos parts d'11 metres cada una, entre mig d'ambdues hi ha un tram de 6 metres de travertí. Les dues balmes tanquen al front amb murs amb obertures de portes i finestres que han desaparegut. Per l'interior de la roca es van excavar galeries per comunicar els diversos habitacles. L’habitacle situat més al N, el van dividir en dues plantes, la superior resta enfonsada, i la inferior la distribuïren en diversos i diferents compartiments separats per murs de pedra. El forn encara es conserva en bon estat, hi queda part d'una teulada a l'interior de la balma, que evitaven els degotalls produïts per la filtració dels travertins. Sota la balma i al costat d'una petita cascada de la Riera de Bellús, hi trobem una minúscula cova de 3 metres i mig de recorregut, oberta en conglomerats.

Historia

Conegudes des de temps immemorial. Van estar habitades fins el final del segle XIX i primers anys del segle XX.

Topográficos

topo 0: Balma del GrauVer imagen
Clic para ampliar
Imagen 1 de 2

Fotos

foto 0: Balma del GrauVer imagen
Clic para ampliar
Imagen 1 de 8

Comentaris dels usuaris (0)

Encara no hi ha comentaris.

Sigues el primer en compartir la teva experiència!

Exploracions registrades (0)

Encara no hi ha exploracions registrades.

Registra la teva visita a aquesta cova!

Bibliografía

Cortés Elia, Maria del Agua (2002).-”Memòria tècnica”  Inventari Patrimoni Cultural d'Avià . Ajuntament d'Avià. Dades extretes del blog de la Silvia i en Marc (www.engarrista.com) post del dia 18-10-2014. Dades extretes del web del Grup Espeleològic Badalona (www.geb.cat) anotació del 19-7-2016. Text de Josep Cuenca i fotografies de Francesc X. Samarra