Avenc dels Arítjols

Características

  • Tipo: Avenc
  • Municipio: Sitges
  • Comarca: Garraf
  • Unidad: Garraf, el
  • Recorrido: 130 metros
  • Desnivel: 92 metros
  • Gran unidad: Serralada Litoral
  • Litología: Calcàries
  • Última revisión: 2020-11-20

Situación

A la capçalera del fondo de Vallbona. Des del Campgràs cal prendre el camí al pla de les Basses, tot seguint el perímetre de l'abocador. En el moment que surt a la dreta el petit camí que baixa cap al Bassot de l'Arbre, s'ha de continuar per la carena de la dreta i anar baixant fins a després de la unió de dues petites torrenteres que originen una de les capçaleres del fondo de Vallbona. Aleshores cal baixar cap a la llera i remuntar uns 10 metres pel vessant contrari, entre mig d'una vegetació frondosa que dificulta l'avanç. Molt difícil de localitzar.

Carregant mapa...

La boca dóna pas a un pou de 3,5 metres i la seva base és una rampa pronunciada de terra i pedres que acaba en una estretor que va haver d'ésser desobstruïda. Un cop superada aquesta s'obre un pou de grans dimensions i d'uns 80 metres de desnivell vertical, anomenat Pou Picapiedra per la gran quantitat de pedres que va ser necessari trencar i extreure. Una colada trencada impedeix que les pedres de la rampa rodolin pou avall. El pou està decorat amb algunes formes de reconstrucció litogènica. A uns 12 metres més avall de l'accés al pou hi ha un gran bloc encastat procedent del sostre que serveix de replà. A 18 metres per sota d'aquest bloc es troba un segon replà de majors dimensions, per seguir 43 metres més verticals i arribar a la base del pou, de secció circular i amb una curiosa estalagmita de grans dimensions. El fons del pou comunica, per una rampa, amb una saleta al fons de la qual s'escola l'aigua entre les pedres. <strong>ATENCIÓ</strong>: Cavitat amb problemes greus de manca d'oxigen. Tothom que estigui interessat li caldrà posar-se en contacte amb el GREC (les Corts), grup que encara està realitzant treballs a l'interior de la cavitat.

Historia

Localitzada per L. Muntan (GES – CMB) que l'explora el 25 de gener del 1986. Sense cap notícia sobre ella, membres de la SIE- CEA la localitzen i l'exploren l'any 2001 tot anomenat-la avenc de l'Arrel. L'avenc arribava aleshores al 6 metres de profunditat. El 2014, membres del GREC (les Corts, Barcelona) la tornen a localitzar i emprenen una dura tasca de desobstrucció a l'estretor final que dóna com a resultat la descoberta d'un magnífic pou de 80 metres.

Topográficos

topo 0: Avenc dels ArítjolsVer imagen
Clic para ampliar
Imagen 1 de 2

Fotos

foto 0: Avenc dels ArítjolsVer imagen
Clic para ampliar
Imagen 1 de 6

Comentaris dels usuaris (0)

Encara no hi ha comentaris.

Sigues el primer en compartir la teva experiència!

Exploracions registrades (0)

Encara no hi ha exploracions registrades.

Registra la teva visita a aquesta cova!

Bibliografía

Ferrer, V. (2006-2014)).- <em>Avencs de Garraf i d’Ordal </em>. 152 pp. + llibret fitxes i topografies (2ª edició). Edició de l’autor. Barcelona. Fotografies extretes del blog de Jordi de Cabo “Espeleo y Fotografia”, post del dia 16 gener 2017.