Pocs metres per sota del costat de ponent del cim d'un petit turó (Serra de l'Avenc, 154 m.) situat al SSE del Molí de les Canals, gairebé a la línia divisòria dels municipis d'Ulldecona i d'Alcanar. A títol anecdòtic, podem dir que l'Avenc de les Canals seria la cavitat de localització més meridional de les conegudes a Catalunya.
Carregant mapa...
La boca dóna inici a una rampa a la que segueix un ressalt de 5 metres, seguit d'un altre de 3 metres fins arribar a la base d'una galeria estreta i rectilínia que forma pendent cap als dos extrems. Seguint cap al NE, la galeria s'estreny encara més i després d'uns petits ressalts s'arriba al punt de màxima fondària (cota – 20), on sembla acabar la cavitat. Però poc abans d'arribar en aquest últim punt, es pot remuntar un parell de metres i s'accedeix a un estret passadís que penetra en una nova galeria de característiques molt semblants a l'anterior. Cavitat estructurada en una diàclasi de direcció NE-SO eixamplada per infiltracions locals i que posteriorment van originar alguns processos litogènics molt localitzats.
Les primeres notícies que tenim d'aquest avenc són de la Setmana Santa del 1959, en que membres del GES – CMB fan una campanya a la zona del Montsià i entre d'altres cavitats exploren l'Avenc de les Canals, però els resultats mai es van arribar a conèixer. Components del Grup Espeleològic d'Ulldecona la van explorar cap a finals dels anys 1960 o principis dels 1970. Durant 1980-83, la SIE del CEA va portar a terme diferents sortides d'exploració a la zona de Montsià – Godall, entre elles es va explorar l'Avenc de les Canals i es va topografiar fins al punt de màxima fondària, però no es va arribar a veure la galeria superior.
Encara no hi ha comentaris.
Sigues el primer en compartir la teva experiència!
Encara no hi ha exploracions registrades.
Registra la teva visita a aquesta cova!
No tenim constància de cap cita bibliogràfica Dades inèdites del Grup Espeleològic d'Ulldecona Fotografies facilitades per l'Espeleo Club Tortosa Revisió de coordenades facilitades per Julio Serrano (SIE – CEA) Dades Biospeleològiques facilitades per Floren Fadrique.